ȘEFUL STATULUI MAJOR AL APĂRĂRII - NUMIT PE 5 ANI, FĂRĂ POSIBILITATEA DE PRELUNGIRE A MANDATULUI

Distribuie pe:

Camera Deputaților a adoptat, cu 242 voturi “pentru”, 4 “împotrivă” și 6 abțineri, propunerea legislativă care prevede că șeful de Stat Major al Apărării va fi numit pentru o perioadă de 5 ani, cu începere de la 1 iulie, fără posibilitatea de prelungire a mandatului acordat.

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea și completarea art. 39 din Legea nr. 346/2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naționale, în sensul stabilirii ca în funcția de șef al Statului Major al Apărării să poată fi numit locțiitorul acestuia sau unul dintre șefii categoriilor de forțe ale armatei, în prezent fiind prevăzut să poată fi înlocuit doar de locțiitor.

Proiectul mai prevede stabilirea unui termen de cel puțin trei luni înainte de expirarea mandatului, în care ministrul Apărării Naționale să transmită propunerea de numire a noului șef al Statului Major sau de prelungire a mandatului celui aflat în funcție, avizată de premier, președintelui României.

“Șeful Statului Major al Apărării este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată, numit de președintele României, la propunerea ministrului Apărării, cu avizul prim-ministrului, pentru o perioadă de 5 ani, cu începere de la 1 iulie, fără posibilitatea de prelungire a mandatului acordat. În funcția de șef al Statului Major al Apărării poate fi numit locțiitorul acestuia sau unul dintre șefii categoriilor de forțe ale armatei”, prevede proiectul.

Propunerea ministrului Apărării Naționale de numire a unui nou șef al Statului Major al Apărării, avizată de prim-ministru, va fi transmisă președintelui României, cu cel puțin trei luni înainte de expirarea mandatului șefului Statului Major. Mandatul șefului Statului Major al Apărării, aflat în funcție la data intrării în vigoare a legii, se prelungește până la data de 1 iulie, ce urmează îndeplinirii mandatului său inițial, mai stabilește proiectul.

Camera Deputaților este primul for sesizat cu acest proiect, Senatul fiind for decizional.

 

Lasă un comentariu