SECVENȚE LUDUȘENE

Distribuie pe:

DIN GÂMBUȚ, MAI MULT DECÂT O ȘTIRE

La Gâmbuț, sat curat românesc, aparținător comunei Bichiș, localnicii și fiii satului stabiliți pe alte meleaguri au organizat, după multe pregătiri, o mare sărbătoare de suflet românesc. Au dedicat-o, în întregime, cinstirii eroilor locali care, alături de alte sute de mii de români, și-au jertfit chiar și viața, luptând în Primul și în Al Doilea Război Mondial, pentru eliberarea și unitatea neamului și a sfântului pământ românesc.

La Monumentul Eroilor, înălțat în spațiul binecuvântat dintre Biserică și Școală, părintele protopop Lucian Voșloban, părintele paroh Lucian Bucea și preotul Virgil Cândea, revenit anume din Spania, au oficiat slujbele de Te Deum, de sfințire și de parastas. Prezent la eveniment, domnul primar al comunei Bichiș, Mihaly Ferencz Attila, a apreciat efortul financiar al domnului Dan Trif, fiu al satului, stabilit în orașul Mediaș, principal sponsor și al sculptorului Ioan Astăluș. În timpul agapei, doamnele Veta Biriș, Leontina Pop, domnul Nelu Șopterean, mai tinerii soliști de muzică populară Diana Beldean, Aurel Beldean, Ioan Radu (Sax), Iulia Maier, Aurica Hosu și dansatorii Ansamblului folcloric “Ardealul”, din Luduș, îndrumați de coregrafii Mariana și Petru Pop, au prezentat un bogat program artistic. Mulțumesc și pe această cale, domnilor prof. Sebastian Trif și comisarului Mihai Herișan, de la Poliția Rurală Nr. 12 Luduș, pentru ajutorul acordat.

 

PELERINAJ LA LOCURILE SFINTE

Între 5 și 12 septembrie 2019, un nou grup de pelerini din Protopopiatul Ortodox Luduș, însoțiți de părintele protopop Lucian Voșloban (organizator) și de preotul Ioan Florea, din Zau de Câmpie, au vizitat Locurile Sfințite de existența și lucrarea pământească a Fiului lui Dumnezeu, Iisus Hristos, precum și cele mai vechi mănăstiri, “școli de isihaștri”, întemeiate de Sfântul Sava și de Sfântul Ioan Iacob Hozevitul. La Mormântul Mântuitorului Iisus Hristos, părintele protopop Lucian Voșloban a slujit Sfânta Liturghie, Taina Spovedaniei și Taina Euharistiei. Pelerinii au beneficiat de serviciile excepționalului ghid român evreu Radu Mendrea. Următorul pelerinaj va fi organizat în preajma Sfintelor Paști, 2020.

 

DE ZIUA POMPIERILOR

Patruzeci de elevi de la Școala Gimnazială “Ioan Vlăduțiu”, însoțiți de doamnele profesoare Luminița Chețan și Ildiko Herișan, i-au vizitat pe pompierii civili de la Asociația “Salvita” Luduș și pe paramedicii de la punctul de lucru SMURD Luduș. Ghid le-a fost domnul Cristian Tripon, șeful Serviciului Volutar pentru Situații de Urgență. Tinerii ludușeni au aflat atunci cât de necesare sunt, pentru comunitate, asemenea servicii, cum ar trebui să acționeze ei pentru prevenirea și stingerea incendiilor în locuințele lor, când și cum să apeleze numărul unic de urgență 112.

 

DE ZIUA CRUCII, LA ZAU DE CÂMPIE

Pentru al cincilea an consecutiv, sâmbătă, 14 septembrie 2019, preotul ortodox pensionar Gheorghe Oltean a organizat în colțul de rai din gospodăria sa, spațiu sfințit de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, procesiunea religioasă Calea Crucii. Enoriași din Zau și pelerini sosiți din alte zări au urcat, împreună cu sfinții preoți Gheorghe Oltean, Ilie Ovidiu, de la Mănăstirea “Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”, din Cipăieni-Sânger, Ioan Florea (Zau), Zoltan Izidor (Valea Largă), Romeo Mărginean (Sânger), Vlad Mărginean (Cipăieni), Ioan Bălaș (Bărboși), Laurențiu Pompei (Luduș), Aurel Frâncu (Chirileu), Alex Popa (Miheș), Calea Crucii. Reconstituind drumul patimilor Mântuitorului Iisus Hristos, pe Golgota, și-au reînnoit mărturisirea de credință: “Precum ai suferit Tu pentru mine, așa să sufăr și eu din iubire către Tine. Tu, suferind ocara, batjocura, bătăi și, purtându-Ți Crucea, mă înveți să port și eu cu răbdare creștineasca sarcină și Crucea vieții mele!” Preotul Ioan Florea a relatat succint despre recentul pelerinaj în Țara Sfântă.

După miruire și primirea botezului, toți participanții au fost omeniți cu lipii de post, de la Saf Com SRL Zau. Cucernicul părinte Gheorghe Oltean le-a prezentat pelerinilor alte două mari lucrări ale sale: muzeul etnografic și muzeul în aer liber, centrat pe reproducerile sculpturilor lui Constantin Brâncuși, de la Târgu Jiu: Poarta Sărutului, Masa Tăcerii, Coloana fără sfârșit.

 

LA ORDINEA ZILEI, ORDINEA PUBLICĂ

În organizarea Autorității Teritoriale de Ordine Publică Mureș - ATOP, la Luduș a avut loc miercuri, 18 septembrie 2018, întâlnirea anuală a reprezentanților unităților administrativ teritoriale (locale), Poliției, Jandarmeriei, Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență, Poliției Locale din zona Luduș-Sărmașu-Iernut. ATOP Mureș a fost reprezentată de domnii Szabo Arpad - consilier județean, președinte al Comisiei Nr. 1, Bîltag Dumitru, comisar-șef al Inspectoratului de Poliție Județean Mureș și col. Călin Hendrea, inspector-șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Horea”.

Comisarii de poliție Leonid Vasile Frandeș, șeful Poliției Orașului Luduș, Valentin Lobonț, șeful Poliției Orașului Sărmașu, Alexandru Tăurean, șeful Poliției Orașului Iernut (pentru mediul urban), comisarii Mihai Herișan și Vasile Stoica (pentru mediul rural), colonelul Călin Hendrea (pentru situațiile de urgență - Pompieri și SMURD), au prezentat informări. Primarii Ioan Cristian Moldovan (Luduș), Ioan Mocean (Sărmașu), Emil Florin Mocan (Chețani), Ilie Șuta (Cuci), Cipian Sand (Iclănzel) și viceprimarul Aurel Ivan (Papiu Ilarian) au abordat teme de interes comun ale administrațiilor locale și Poliției Naționale. Concluzionând, domnul Dumitru Bîltag a insistat ca, la nivelul fiecărei localități, colaborarea dintre structurile Ministerului Afacerilor Interne și Primării să se întemeieze și să aibă ca finalitate asigurarea ordinii publice: rezolvarea în termeni legali a problemelor cu impact social, crearea unui climat de siguranță civică și îmbunătățirea calității vieții. Răspunzând unei întrebări formulate de prof. Adrian Banea, director al Școlii “Ioan Vlăduțiu”, domnul comisar-șef Bîltag a precizat că toate cadrele didactice din județ, ca de altfel, din întreaga țară, trebuie să obțină Certificatul de integritate comportamentală, eliberat de Poliție. Din partea Inspectoratului Școlar Mureș a fost prezent prof. drd. Antoniu Berar, inspector școlar.

 

ZIUA PORȚILOR DESCHISE, LA CRRN LUDUȘ

Joi, 19 septembrie 2019, la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică din Luduș, a avut loc a cincea ediție a întâlnirii anuale dintre specialiștii în asistență socială din Luduș, cu colegii lor din județul Mureș și din alte județe ale României, cu partenerii, colaboratorii, voluntarii și reprezentanții administrației locale, și beneficiarii Centrului Neuropsihic din Luduș, eveniment cu multiple valențe umanitare, inițiat și organizat de domnul Ovidiu Baghiu, șeful Centrului din Luduș, în colaborare cu cei angajați și cu o parte dintre beneficiarii Centrului.

Toți oaspeții au fost primiți cu brațele deschise, serviți cu un mic dejun, invitați să socializeze cu beneficiarii și angajații Centrului, să descopere recentele amenajări din cele trei curți și din spațiul destinat jocurilor sportive în aer liber, să cumpere lucrările de artă plastică create de beneficiari și, în final, să aplaude spectacolul artistic oferit de beneficiarii cu dizabilități neuropsihiatrice. Pentru o mai completă informare, oaspeților le-au fost dăruite exemplare ale broșurii “CRRN Luduș, 2014-5 ANI-2019; ZIUA PORȚILOR DESCHISE” (15 pagini, documente istorice, o galerie foto, servicii de calitate, misiune reală îndeplinită, descrierea bolii secolului - Alzheimer, Reflecția domnului Ovidiu Baghiu, “5 ani, 5 file dintr-o carte...”).

Pe tot parcursul spectacolului artistic, pe ecranul televizorului Philips, donat de SC SAMARCU SA, din Luduș, au fost prezentate imagini din filmul documentar CRRN Luduș, 2014-2019, realizat în regie proprie, distins cu premiul I, la gala de la Arad a persoanelor cu dizabilități (2019). O surpriză deosebită a produs tânăra Ramona, de la CITO Mediaș (director Daniela Halmaci), care a interpretat, cu o voce angelică, bucăți muzicale, în limbile engleză și română, prezentate în premieră europeană la Gala “United by music”, care a avut loc în orașul olandez Dordrecht și la Festivalul “Special Music And Arts Pheon-chang”, din Coreea de Sud. Aplauze, aplauze, aplauze, pentru beneficiarul ludușean, care a interpretat la muzicuță cântece populare românești, Simfonia a IX-a (Beethoven), Vals Vienez (Johann Strauss) și a declarat că “CRRN Luduș este cea mai frumoasă locuință de pe pământ”, pentru Nicușor, solistul vocal și instrumentist (orgă), căruia omul de afaceri Ioan Precup, din Luduș, i-a donat o tabletă (dorită de mult timp de Nicușor), pentru formația sa de dansuri ritmice și populare a Centrului “Ardealul”, îndrumată de coregrafii ludușeni Mariana și Petru Pop, pentru angajații care au reușit, după patru ani de tratament afectiv, să readucă zâmbetul pe fața unei beneficiare internată cu diagnosticul “depresie gravă”, pentru doamnele angajate care au acceptat invitația la dans, venită din partea domnișorilor beneficiari, pentru domnul șef de Centru, Ovidiu Baghiu, pentru doamnele și domnii directori ai direcțiilor de Asistență Socială și Protecția Copilului din județele Mureș, Cluj, Alba, Sălaj, Harghita, Sibiu (Mediaș), Bihor, Bistrița, pentru oficialitățile reprezentând Consiliul Județean Mureș, Primăria și Consiliul Local Luduș, pentru toți sponsorii și donatorii, pentru colaboratorii și voluntarii prezenți, pentru doamna Susana Brustur (68 de ani), pensionară din Luduș, sosită la festivitate ca să îl reîntâlnească pe beneficiarul Iosif (19 ani), de care a avut grijă, ca asistent maternal, timp de 12 ani, pentru Robi (40 de ani), fost copil instituționalizat la fosta Casă de copii școlari și preșcolari, acum întreprinzător privat, căsătorit, tată a doi copii, pe care îi iubește ca ochii din cap și care a acceptat să mă însoțească de la prima, până la ultima oră a Zilei Porților Deschise, de la actualul CRRN Luduș, pentru studentul Ciprian, îndrăgostit de arta fotografică, pentru părintele protopop Lucian Voșloban și pentru preotul paroh Ilie Dăian, duhovnici ai multora dintre beneficiarii și angajații Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihică Luduș și, nu în ultimul rând, pentru domnii bucătari și doamnele bucătărese, pentru administratorul,funcționarii, instructorii, doamnele asistente și infirmiere-părinți grijulii pentru toți beneficiarii din CRRN Luduș.

Tuturor, LA MULȚI ANI, CU SĂNĂTATE!

Lasă un comentariu