ZIUA LIMBII, ALFABETULUI ȘI A CULTURII ARMENE

Distribuie pe:

Senatul a adoptat, miercuri, în unanimitate, cu 81 de voturi “pentru”, propunerea legislativă privind instituirea pe 12 octombrie a Zilei limbii, alfabetului și culturii armene. Proiectul a fost inițiat de deputații Varujan Vosganian (ALDE) și Varujan Pambuccian (liderul grupului deputaților minorităților naționale).

“Sărbătorirea Zilei limbii, alfabetului și culturii armene poate fi organizată de către autoritățile administrației publice centrale și locale și instituții aflate în subordinea sau coordonarea acestora de către societatea civilă și persoane fizice și juridice prin organizarea și/sau participarea la programe și manifestări culturale educativ-artistice cu caracter social sau științific consacrate promovării limbii alfabetului și culturii armene. Autoritățile administrației publice centrale și locale și instituțiile aflate în subordinea și coordonarea acestora pot acorda sprijin logistic și pot aloca fonduri din bugetele proprii în vederea organizării și derulării în bune condiții a manifestărilor prevăzute în limita alocațiilor bugetare aprobate”, prevede proiectul de act normativ.

Potrivit expunerii de motive, inițiatorii consideră că “sărbătorirea Zilei limbii alfabetului și culturii armene ca zi oficială în România reprezintă o încununare a unui mileniu de conviețuire exemplară pe pământ românesc și a viziunii excepționale avute de cei care au redactat documentul fondator al națiunii române moderne, Proclamația din 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia”.

Ei argumentează opțiunea pentru ziua de 12 octombrie, prin faptul că în 2019 la această dată sunt sărbătoriți în toată lumea armeană “primii creatori de cultură armeană care au scris în limba armeană și au utilizat alfabetul armean cu peste 1.500 de ani în urmă”.

Lasă un comentariu