FICATUL GRAS NONALCOOLIC, PROVOCAT DE O BACTERIE INTESTINALĂ

Distribuie pe:

Cercetătorii chinezi de la Institutul de Virusologie din Wuhan, citați de descopera.ro, susțin că o anumită bacterie poate produce cantități importante de alcool în intestine, suficient de mari pentru a provoca o afecțiune hepatică la persoane care nu consumă alcool.

“Boala ficatului gras nonalcoolic (BFGNA), care constă în acumularea grăsimii în ficat, din cauza altor factori decât consumul de alcool și afectează aproximativ un sfert din populația adultă, la nivel mondial, avea până acum cauze necunoscute.

În timp ce tratam un pacient cu BFGNA, al cărui ficat era grav afectat și care prezenta sindrom de autofermentație (o problemă rară, din cauza căreia unele persoane se îmbată după ce consumă alimente ce conțin zahăr sau amidon), am descoperit un anumit tip de bacterie.

Studii anterioare au concluzionat că acest sindrom poate fi asociat cu o infecție provocată de anumite ciuperci, numită candidoză. Drojdiile pot fermenta și produce alcool în intestine, la fel ca în cazul berii produse într-un butoi.

În cadrul studiului nostru, am descoperit că acest caz al pacientului cu sindrom de autofermentație era provocat de o bacterie. În fecalele sale au fost descoperite mai multe tulpini de Klebsiella pneumonia, un tip comun de bacterie comensală, care produceau cantități de alcool de patru până la șase ori mai mari decât tulpinile prezente la persoane sănătoase.

Ulterior, am analizat mostre de bacterii intestinale de la 43 de pacienți cu BFGNA și de la 48 de persoane sănătoase. Rezultatele au relevat că circa 60% dintre pacienții cu BFGNA prezentau niveluri medii sau mari de K. pneumonia în intestine.

Într-o etapă ulterioară a studiului, șoareci de laborator au fost hrăniți cu Klebsiella pneumonia izolată de la pacientul cu sindrom de autofermentație, timp de trei luni. După prima lună, grăsimea a început să se acumuleze în ficat. După două luni, șoarecii au prezentat semne de fibroză, cicatrici care indică leziuni hepatice pe termen lung.

Progresia bolii ficatului gras la șoareci a fost comparabilă cu cea de la șoarecii cărora li s-a administrat alcool. După ce șoarecilor care au primit bacteria li s-au administrat antibiotice care distrug K. Pneumonia, starea de sănătate a ficatului lor s-a îmbunătățit”, explică oamenii de știință chinezi.

Lasă un comentariu