ATENȚIE! CALITATEA DE MEDIATOR ÎNCETEAZĂ LA NEPLATA TAXEI ANUALE!

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 769, din 23 septembrie 2019, a fost publicată Hotărârea nr. 156/2019 pentru modificarea și completarea anexei la Hotărârea Consiliului de Mediere nr. 39/2015 privind aprobarea Statutului profesiei de mediator.

Actul normativ înăsprește sancțiunea pentru nerespectarea de către mediatorul autorizat a obligației de a achita taxa anuală profesională. Astfel, pe lângă posibilitatea de a fi sancționat cu suspendarea calității de mediator pe o durată de la o lună la 6 luni, “mediatorul nedeligent riscă să îi fie aplicată sancțiunea prevăzută de art. 39 alin. (1) lit. d) din Lege, adică încetarea calității de mediator”.

Hotărârea de modificare a introdus la art. 32 cinci aliniate noi, care reglementează procedura prin care Consiliul de Mediere se sesizează din oficiu, formează Comisia disciplinară și examinează abaterea disciplinară.

Dacă se constată abaterea disciplinară, aceasta transmite mediatorului o înștiințare privind neîndeplinirea obligației de plată. În cazul neîndeplinirii obligației de plată în termen de două săptămâni de la înștiințare, se va aplica sancțiunea suspendării pentru un termen de 6 luni, iar în cazul în care după 6 luni de la suspendare obligația nu este îndeplinită, se va aplica sancțiunea încetării calității de mediator.

Taxa anuală profesională trebuie achitată până la 31 decembrie a anului fiscal pentru care aceasta se datorează.

Lasă un comentariu