DORIN FLOREA, PRIMARUL MUNICIPIULUI TÂRGU-MUREȘ “NICI ÎN PERIOADA MEDIEVALĂ NU SE MERGEA, CU ATÂTA ASIDUITATE, LA MARILE CANCELARII, CA SĂ TE UMILEȘTI...

Distribuie pe:

Armata trebuie felicitată, acum și în veci, pentru ceea ce a făcut de fiecare dată, dar, în majoritatea timpului - ca să repare greșelile politrucilor. Este instituția care a făcut cele mai puține compromisuri dintre toate instituțiile României. După greșelile mari pe care le-au făcut, sub ochii noștri, ai unei Europe întregi, setea și dorința imperiilor de a reveni, setea și dorința celor care au condus destinele Europei și ale imperiilor lor au supus populația acestei zone, a Europei și nu numai, la cele mai grele și cumplite lovituri, atât în Primul, cât și în Al Doilea Război Mondial.

Ticăloșia care s-a făcut în 1940 trebuie discutată și predată, an de an, în toate cursurile de Istorie, pentru că arată exact cum o națiune poate fi îngenuncheată după doar două decenii de la Marea Unire, când a fost “pecetluită” în cancelariile Europei, și cu câtă ușurință au fost acceptate promiscuitatea, mocirla, incultura... Sunt cărți publicate, sunt recenzii clare, sunt istorici care ne-au predat, cu lux de amănunte, atrocitățile care au fost comise; sunt relatări despre capii Armatei Române, despre oameni responsabili, despre adevărați bărbați de stat, capabili să-și asume responsabilități, și nu politruci pe care îi vedeți astăzi, îmbuibați și neavând habar de lecțiile Istoriei, pentru că goana după funcții îi determină să înlocuiască onoarea și demnitatea cu tot ce înseamnă interes personal. Pe ei îi vedeți cum se hlizesc, maculând ceea ce au făcut bunicii și străbunicii noștri. Vreau ca tot poporul să înțeleagă, o dată, să nu se mai lase manipulat și, în locul onoarei de care au dat dovadă soldații noștri, Armata noastră și politicieni adevărați ai vremii, să nu fie înlocuită cu mediocritatea, cu zgomotul, cu gălăgia pe care le fac unii.

Da, hitlerismul, fascismul, horthysmul au fost lucruri care trebuie discutate și predate. Nu întâmplător au murit atâția soldați aici. Îi vedeți, astăzi, pe unii, sfidând tot ce are mai sfânt acest popor. Și au posibilitatea să se răsfețe, din cauza maculării și din cauza compromisurilor pe care unii politicieni le consideră drept strategii politice. Nu pot să accept să-și bată joc de un popor, de copiii tăi, de școlile tale, iar tu să-i cocoți acolo pe cei care te sfidează, de ani de zile.

Am ajuns o națiune care se înclină în fața tuturor. Nici în perioada medievală nu se mergea cu atâta asiduitate la marile cancelarii ca să te umilești. Pactul Ribbentrop-Molotov trebuie acuzat în continuare. Basarabia... care încă nu și-a revenit... ce părere faci în cancelariile europene, dacă te duci numai pentru acțiuni care să te mențină la putere și să-ți asigure corpul gras? România a pierdut prea mult. Tributul de jertfă pe care l-au dat soldații încă nu e conștientizat de acest popor, tinerii noștri nu cunosc, încă, adevăratele imbolduri, “Treceți, batalioane române, Carpații” trebuia intonat și în Al Doilea Război Mondial, pentru că modul în care s-a făcut compromisul, în 1940, nu poate fi vindecat niciodată. Gândiți-vă la comportamentul pe care l-au avut unii când s-au trezit mânjiți cu sânge. Gândiți-vă, la '40, la '45, la Revoluție, la ce a urmat în Târgu-Mureș, și aveți, domnilor politicieni, splendoarea compromisurilor pe care le faceți, ceas de ceas, cocoțându-vă pe umerii acestui popor necăjit.

...Asta înțeleg eu să vă spun, la 75 de ani de la marea atrocitate când, cu un cinism și o cruzime de neimaginat, Armata Română a fost aproape decimată. Au desființat Vânătorii de Munte, de care se temeau ca de dracu', pentru că au apărat ținuturile, proprietățile și teritoriile românești. Nu se vorbește despre aceste fapte, în schimb, ni se vântură tot felul de idei, de maculări, de imagini de coșmar, dar coșmarul e acasă la noi, în modul în care ne educăm tinerii, în modul în care ar trebui să le redăm demnitatea și mândria de a reveni acasă. Și asta o să aibă și Armata, pentru că multe instituții au făcut prea multe compromisuri, iar obrăznicia politicienilor trebuie să înceteze, prin redeșteptarea acestui popor la demnitate și la mândrie națională.

(Alocuțiune rostită joi, 26 septembrie, cu prilejul marcării a 75 de ani de la eliberarea orașului Târgu-Mureș de sub ocupația trupelor horthysto-fasciste)

Lasă un comentariu