CONSUMUL EXCESIV DE APĂ, PERICOL DE MOARTE

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la Universitatea Glasgow, citați de descopera.ro, susțin că un consum excesiv de apă, mai ales în intervale scurte de timp, afectează într-un mod deosebit de periculos mai multe organe ale corpului, având un efect dăunător mai ales asupra creierului.

“Potrivit studiului nostru, ingerarea unei cantități mari de apă duce la tulburări ale somnului, în condițiile în care oamenii sunt nevoiți să meargă mai des la toaletă. Însă, problemele se agravează atunci când vorbim deja de un exces de apă în organism. Acesta provocă leziuni renale, iar marii consumatori de apă riscă să dezvolte hiponatremie - o boală foarte gravă, adeseori cu deznodământ letal, care reduce nivelul de sodiu din organism și provoacă umflarea creierului. Hiponatremia apare atunci când nivelul de sodiu din plasmă scade sub 130 de milimoli pe litru.

Cantitatea recomandată de apă este de 30-40 ml de apă pentru fiecare kg. Astfel, o persoană care are 50 de kg are ca necesar de apă 1,5 litri iarna și 2 litri vara. Doza letală de apă, dovedită prin experimente pe șoareci, este de 90 ml pe kg. Un semnal al unei ingestii excesive de apă este mersul la toaletă frecvent, adică aproximativ o dată la două ore, și urina foarte deschisă la culoare.

Consumul de apă într-o cantitate mai mare decât cea care poate fi procesată de rinichi poate duce, în cazuri extreme, la leziuni ale creierului, comă și chiar pierderea vieții.

Principalul motiv pentru care apa poate fi la fel de periculoasă, ca și otrava, rezidă în capacitatea limitată de funcționare a rinichilor. Aceștia pot procesa între 800 și 1.000 de mililitri de apă pe oră, iar dacă o persoană reușește să bea mai mult de atât, fără să vomite, efectele pot fi catastrofale.

Consumând mai repede decât pot rinichii să proceseze, excesul de apă ajunge în celule, fapt care diluează soluția de sodiu care le înconjoară, stricând astfel și echilibrul din interiorul celulelor și ducând la umflarea țesuturilor.

Spre deosebire de majoritatea celulelor, care pot să reziste umflării până la un anumit nivel, celulele din craniu nu pot face față în același mod dilatării.

Pe măsură ce creierul începe să se umfle, presiunea intracraniană este tot mai ridicată.

Primele manifestări vin sub forma durerilor de cap, amețelilor și a unei stări generale de confuzie, dar pe măsură ce presiunea intracraniană crește efectele încep să fie tot mai grave: leziuni ale creierului, intrare în comă și chiar moartea persoanei intoxicate cu apă”, explică oamenii de știință britanici.

Lasă un comentariu