„CÂND DISCUTĂM DESPRE CONCEPTUL DE SĂNĂTATE PUBLICĂ, PREVENȚIA ARE UN ROL PRIMORDIAL"

Distribuie pe:

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat că prevenția are un rol primordial în conceptul de sănătate publică, iar atunci când sunt în dezbatere teme precum vaccinarea, medicamentele oncologice, trebuie ca populația să fie bine informată.

„Mai întâi, trebuie să ne asigurăm că populația este suficient de bine pregătită, astfel încât atunci când se investește în achiziția de vaccinuri, acestea să fie și administrate. Să nu uităm ce s-a întâmplat în 2008, cu HPV-ul, când o mare cantitate a fost distrusă, pentru că populația nu a înțeles ce trebuie făcut. (...) Atunci când discutăm despre conceptul de sănătate publică, prevenția are un rol primordial, pentru că orice lucru pe care îl aducem în dezbatere - discutăm despre vaccinuri, discutăm de medicamentele oncologice - ne duce cu gândul la niște bugete pe care, uneori, le avem, uneori nu le avem, dar ca să le avem trebuie să pregătim foarte bine populația. (...) În momentul în care aplicăm un program trebuie să îl pregătim foarte bine. Trebuie să mergem în paralel cu prevenția și cu zona de spital de îngrijire a pacientului, pentru că, din păcate, noi am vorbit mult despre prevenție, dar nu prea s-au făcut lucruri și acum culegem roadele care, din păcate, se transpun în zile multe de spitalizare, cazuri depistate târziu", a explicat ministrul, în cadrul dezbaterii „Vaccinarea, dimensiune strategică a politicilor de sănătate publică", organizată de DC Medical.

Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a subliniat că ar trebui „gândită" o aliniere a legislației române la ceea ce se întâmplă în Uniunea Europeană în privința vaccinurilor.

„Acest sistem bazat pe programe de sănătate care este necesar în România în acest moment nu poate să rămână așa. Trebuie să ne gândim la o aliniere a legislației din România la ceea ce se întâmplă în UE, unde vaccinurile reprezintă produse care sunt compensate într-o măsură mai mare sau mai mică de către sistemele de sănătate, pentru că dreptul de a fi vaccinat trebuie să îl aibă orice cetățean, indiferent de vârstă, mai ales dacă discutăm de multe alte categorii cum sunt pacienții cu boli cronice, din grupuri vulnerabile, care ar trebui să aibă acces, pentru care nu există un program dedicat și care ar trebui să aibă acces la aceste produse biologice care previn bolile și care cred că trebuie să fie la îndemâna tuturor", a susținut Rafila.

Potrivit acestuia, compensarea vaccinurilor va duce la economii la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, dar și la economii în buzunarul cetățenilor.

Președintele CNAS, Vasile Ciurchea, a pledat și el pentru modificarea legislației și aplicarea un tratament egal pentru toate medicamentele.

„Vizavi de economiile pe care Casa le poate avea prin vaccinare sunt adevărate, sunt absolut de acord, dar, până la a fi compensat, trebuie puțin modificată legislația.

  Dacă legislația se modifică în acest sens, nu am nimic împotrivă, dar poate intră și vaccinurile la clawback. Este o întrebare. Atunci am aplica un tratament egal tuturor medicamentelor de care beneficiază pacienții. Costurile sunt reduse prin vaccinare... Nu am nimic împotrivă să fie decontat vaccinul, cred că ar fi bine, însă trebuie să armonizăm legislația, să găsim sursa financiară și este absolut în regulă", a arătat șeful CNAS.

„Compensarea vaccinurilor, cel puțin pentru anumite categorii de populație, reprezintă o pârghie deja testată de foarte multe state din lume", a afirmat directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, Adriana Pistol.

Ea a susținut că România are nevoie de o strategie de vaccinare și de o viziune care să asigure predictibilitate. Pistol a subliniat că în România ar trebui să existe, pe lângă calendarul de vaccinare al copilului, și calendarul de vaccinare al adultului și al bolnavului cronic.

Lasă un comentariu