CUM SE „ASCUND" BACTERIILE DE SISTEMUL IMUNITAR ȘI DE ANTIBIOTICE...

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la Universitatea Newcastle, citați de descopera.ro, susțin că bacteriile își pot schimba temporar forma pentru nu fi detectate de sistemul imunitar și de antibiotice.

„Studiul nostru este primul care demonstrează că bacteriile își pot schimba forma în corpul uman, ascunzându-și peretele celular în interiorul lor.

Peretele celular este, deseori, ținta antibioticelor, iar prin mascarea acestuia, microorganismele care provoacă boli infecțioase reușesc să evite impactul distructiv al medicamentelor care le vizează, aceasta fiind o potențială cauză a rezistenței bacteriilor la antibiotice.

Este ca și cum bacteria ar purta o vestă reflectorizantă! Aceasta le conferă o formă regulată (spre exemplu, de tijă sau de sferă), le dă putere și le protejează, însă, totodată, le face foarte vizibile, în special pentru sistemul imunitar uman și pentru antibiotice, precum penicilina.

Ceea ce am observat este că, în prezența antibioticelor, bacteriile pot să se modifice, de la o formă cu pereți foarte regulați la una complet aleatorie (o stare în forma literei L, cu deficit de perete celular), scăpând astfel de vesta reflectorizantă și ascunzându-se în interiorul lor. Luând o astfel de formă, corpul nu mai poate recunoaște cu ușurință bacteriile, așa că nu le atacă, același lucru întâmplându-se și cu antibioticele.

În cercetarea noastră am utilizat tehnici de ultimă generație, pentru a analiza mostre prelevate de la pacienți vârstnici, diagnosticați cu recurență a infecției tractului urinar (ITU)", explică specialiștii britanici.

Lasă un comentariu