PERFORMANȚE ALE SPORTIVILOR MUREȘENI - CAMPIONATUL NAȚIONAL DE KARTING ȘCOLAR “MICUL PILOT”

Distribuie pe:

Campionatul Național de Karting Școlar ,,Micul Pilot” este o competiție care se desfășoară, anual, între Palatele Copiilor din România. Concursul este unul foarte dificil, atât pentru piloți, cât și pentru profesori și părinți, deoarece constă în șase etape, care se desfășoară doar pe pistele autorizate de Federația Română de Karting, situate în localitățile: București (1240 m lungime), Bacău (1244 m lungime) și Târgu Secuiesc (1431m lungime). O etapă se derulează pe parcursul a trei zile - o zi de antrenamente libere, o zi de antrenamente oficiale, care include și sesiunea de calificări, iar ultima zi cuprinde o sesiune de încălzire și cursa propriu-zisă. Pentru categoria celor mai mici dintre participanți, Promo BB (5-7 ani), cursa constă în parcurgerea a șase tururi de pistă, cu viteze de până la 50 km/oră, “micii piloți” conducând aproximativ 100 km într-o etapă. La categoria Pufo Junior (8-10 ani), în timpul cursei se parcurg șapte tururi de pistă, viteza maximă atinsă fiind de 90 km/oră, iar piloții pot conduce până la 115 km într-un weekend de cursă. Piloții categoriei Cadet (15-18 ani), în cadrul antrenamentelor libere oficiale, cronometrate și în timpul cursei, pot conduce până la 135 km, cu viteze care variază între 50 și 100 km/oră, cursa constând în parcurgerea a opt tururi de pistă, durata acestora fiind de aproximativ 10 minute. Într-un an competițional, piloții ajung să conducă între 600 și 800 km, în funcție de categoria la care participă, iar în zilele toride de vară conduc în timp ce temperatura asfaltului atinge până la 60-70 grade Celsius.

Ultima etapă a sezonului competițional, unul de excepție pentru echipa de karting a Palatului Copiilor din Târgu-Mureș, s-a desfășurat, recent, la București. Numărul participanților a fost unul ridicat: la start s-au aliniat 23 de echipe, alcătuite din 151 de piloți, cu vârsta cuprinsă între 5 și 18 ani. Participanții pilotează karturile de la Palatul Copiilor, dar sunt și concurenți care pilotează propriul kart, fiind însoțiți și susținuți de părinți și profesori, în unul dintre cele mai costisitoare sporturi ale momentului. De menționat este faptul că, județul Mureș nu este dotat cu o pistă de karting pentru antrenamentele acestora, asemenea altor județe din țară.

Doi campioni naționali din Târgu-Mureș: Dávid Balázs și Cîmpean Matei În urma celor șase etape, în care nivelul întrecerilor este unul foarte ridicat, echipa de karting a Palatului Copiilor-Târgu Mureș se poate mândri cu doi campioni naționali: Dávid Balázs (16 ani) - categoria Cadet, care mai are în palmares titlurile de campion național în 2018 și vicecampion național în 2017, și Cîmpean Matei (9 ani) - categoria Pufo Junior, care în acest an și-a depășit recordul personal pe pista de la Târgu Secuiesc, parcurgând cei 1431 metri ai acesteia, în 69 de secunde, adică 1,09 min/tur, rezultând o medie de 74km/oră.

Lupta pentru podium nu a fost una ușoară, în urma etapelor desfășurate clasamentul fiind următorul: HUSARI Vlad, la categoria Promo BB - locul 7; la categoria Pufo Junior, CÎMPEAN Matei - locul 1; la categoria Pufo Senior, BOGATI Artur - locul 17; la categoria Mini Senior, BIRTON Rolland - locul 9; la categoria Cadet, Dávid BALÁZS - locul 1 I și CSATLOS Gabriel - locul 7.

În urma acestor rezultate, echipa mureșeană, compusă din piloții: David Balazs (16 ani), Csatlos Gabriel (17 ani), Birton Rolland (15 ani), Bogati Artur, Cîmpean Matei (9 ani) și Husari Vlad (6 ani), condusă de domnul profesor Pop Claudiu, ocupă un onorant loc 6 din cele 23 de echipe participante.

Felicitări!

 

Lasă un comentariu