“ROMÂNIA ARE O RATĂ DE ABSORBȚIE A FONDURILOR EUROPENE DE 32%, SUB MEDIA UE”

Distribuie pe:

România are o rată de absorbție a fondurilor UE de 32%, în actuala perioadă de programare 2014-2020, ceea ce situează țara noastră sub media europeană, a declarat, miercuri, ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mânzatu, într-o conferință pe tema marilor proiecte de infrastructură.

“Rata de absorbție generală este de 32%, ceea ce înseamnă că au intrat în țară aproape 10 miliarde de euro de la Bruxelles, în zona de coeziune și politică agricolă. Rata medie europeană este peste noi, astfel că mai avem de muncă și de recuperat”, a spus Mânzatu.

În ceea ce privește Programul Operațional de Infrastructură Mare, al doilea ca valoare la nivel european, ea a menționat că este programul cel mai important pentru România, unde avem o alocare de 11 miliarde de euro în total.

“Am decis să investim acești bani în transport, mediu și gestionarea deșeurilor, eficiență energetică. Evident că nu acoperă necesarul de investiții, sunt doar o parte a banilor, alături de bugetul de stat”, a continuat Mânzatu.

Pentru domeniul transporturilor, prin POIM axa 1 și 2, România are la dispoziție aproximativ 5 miliarde de euro. Există 138 de proiecte depuse, în valoare de 8,47 miliarde de euro; 76 de proiecte contractate, în valoare de 5,37 miliarde de euro; 51 proiecte în curs de evaluare, în valoare de 3,2 miliarde de euro, precum și 11 proiecte respinse.

Rata de contractare este de 107%, iar rata de absorbție, de 27%.

Lasă un comentariu