MINISTERUL EDUCAȚIEI, AMENDAT PENTRU DISCRIMINAREA ELEVILOR MAGHIARI

Distribuie pe:

Invocând prevederile OUG nr. 137/2000, Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a aplicat, miercuri, Ministerului Educației Naționale (MEN) o amendă contravențională în sumă de 2.000 de lei și a dispus monitorizarea acestuia timp de 6 luni.

Decizia a fost luată în urma constatării, de către instituția condusă de Asztalos Csaba, a faptului că MEN nu a aplicat prevederile din Legea Educației Naționale în privința asigurării programelor școlare și a manualelor de limbă română, speciale, pentru elevii din clasele cu predare în limba maternă maghiară. “Astfel, lipsa manualelor școlare de limbă română speciale, lipsa noilor programe școlare speciale la limba română, pentru elevii din clasele cu predare în limba maternă, maghiară, pe tot parcursul învățământului preuniversitar, încalcă dreptul constituțional al cetățenilor români, aparținând minorității maghiare, elevi în clase cu predare în limba maternă maghiară: de a învăța la un nivel competitiv limba română, limba oficială a statului; de a avea acces la educație în condiții de egalitate; de a avea acces la formare și piața muncii din România, în condiții de egalitate, precum și dreptul la demnitate”, se arată în decizia CNCD.

Colegiul director apreciază că, prin neinițierea unor politici publice vizând creșterea gradului de cunoaștere a limbii oficiale a statului, de către cetățenii români aparținând minorității naționale maghiare - elevi în clase cu predare în limba maternă maghiară - MEN a dat dovadă de pasivitate, fapt ce “a condus la rezultate foarte slabe ale elevilor din clasele cu predare în limba maternă maghiară, la examenele la limba și literatura română, de la evaluarea națională din clasa a VIII-a și de la examenul de bacalaureat”.

Ministerul va fi monitorizat timp de 6 luni, cu recomandarea de a lua urgent toate măsurile pentru a asigura dreptul constituțional al elevilor maghiari de a învăța limba română. 

Lasă un comentariu