“AFIRMAȚIILE CĂ ALOCAREA DE ORGANE NU SE FACE DUPĂ CRITERII CLARE NU AU NICIO ACOPERIRE”

Distribuie pe:

Agenția Națională de Transplant a transmis, miercuri, că nu au “nicio acoperire” afirmațiile potrivit cărora alocarea de organe nu s-ar face după criterii “clare”.

ANT a precizat, într-un comunicat de presă, că Registrul Național de Transplant (RNT) este funcțional și are o evidență “strictă”.

“Afirmațiile că la ANT alocarea de organe nu se face după criterii clare nu are nicio acoperire. Registrul Național de Transplant (RNT) este funcțional, are o evidență strictă asupra tuturor pacienților aflați pe lista de așteptare, prin atribuirea codului CUIANT. De asemenea, există o evidență strictă a tuturor donatorilor aflați în moarte cerebrală, declarați pe teritoriul României, precum și a donatorilor vii. Cea mai bună evidență a bolnavului transplantat este aceea care denotă că pacientul primește medicație imunosupresoare”, se arată în comunicat.

Potrivit ANT, în ceea ce privește alegerea pacienților receptori, care vor primi un organ transplantabil, decizia aparține “în exclusivitate” echipei multidisciplinare de transplant, singura responsabilă de reușita/nereușita intervenției și “în niciun caz nu poate fi decizia ANT”.

La nivelul fiecărui centru de transplant există procedure care au fost transmise la ANT și către Ministerul Sănătății, a explicat agenția.

Conform acesteia, “o serie de neconcordanțe” privind desfășurarea activității administrative a ANT “sunt asumate și au cauze complexe și variate, toate acestea fiind corectabile și în curs de rezolvare”.

“În ultimele zile, anumite informații, propagate în special în mediul online, legate de activitatea Agenției Naționale de Transplant, au fost interpretate tendențios și la modul general. Pentru a înlătura orice suspiciune care planează în prezent asupra acestei activități, Agenția Națională de Transplant vine cu noi clarificări, așa cum o va face ori de câte ori va fi cazul. Sesizarea făcută la DIICOT, în septembrie 2018, de către fosta conducere a instituției, privind neregulile din sistemul de transplant, sesizare care a fost amplu mediatizată și folosită cu orice ocazie pentru a destabiliza și slăbi încrederea populației și a personalului medical în beneficiile programului de transplant a fost clasată. După finalizarea investigațiilor, s-a stabilit “că nu există indicii temeinice care să vină în susținerea aspectelor sesizate și cu privire la existența unor fapte penale”“, a menționat ANT.

Potrivit comunicatului, mediatizarea “excesivă” a unei situații, “afirmațiile denigratoare și calomnioase” la adresa activității de transplant și a Agenției Naționale de Transplant sunt de natură să inducă “panică” în rândul pacienților aflați pe listele de așteptare.

“Mai mult, orice campanie negativă duce la dificultăți în obținerea consimțământului de donare, cu consecințe devastatoare: scăderea dramatică a activității de transplant și a speranței de viață a bolnavilor aflați pe listele de așteptare”, a mai explicat ANT.

Prin aprobarea pentru finanțare a proiectului Ministerului Sănătății, “Îmbunătățirea procesului de reglementare în domeniul transplantului”, în cadrul (IP14/2019) “Sprijin pentru acțiuni de consolidare a capacității autorităților și instituțiilor publice centrale, în cadrul Programului Operațional Capacitate Administrativă (POCA)” vor fi utilizate peste 15,6 milioane de euro pentru dezvoltarea Registrului Național de Transplant, actualizarea ghidurilor și protocoalelor din domeniu, dar și sistematizarea și simplificarea legislației de transplant, a mai indicat ANT.

Lasă un comentariu