APROAPE JUMĂTATE DIN SPECIILE DE ARBORI DIN EUROPA SUNT ÎN PERICOL DE DISPARIȚIE

Distribuie pe:

Peste 40% din speciile de arbori din Europa sunt amenințate cu extincția, a avertizat Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (UICN), unul dintre principalele pericole fiind introducerea în habitatele europene a unor specii invazive.

Este pentru prima dată când UICN, o organizație cu sediul general în orașul elvețian Gland, a publicat o “Listă Roșie” a arborilor europeni. Cu această ocazie, organizația a analizat situația celor 454 de specii de copaci prezente în Europa, dar în alte zone din lume. Dintre aceste specii, 42% sunt considerate ca fiind amenințate și prezintă din acest motiv “un risc ridicat de extincție”, precizează raportul întocmit de UICN.

Introducerea speciilor invazive, exploatarea non-durabilă a pădurilor și dezvoltarea urbană reprezintă principalele amenințări aflate la originea declinului speciilor de arbori de pe continentul european, amenințări la care se adaugă bolile, despăduririle, creșterea animalelor și modificarea ecosistemelor, asociată în special cu incendiile.

“Copacii sunt esențiali pentru viața de pe Terra, iar arborii europeni, prin întreaga lor diversitate, reprezintă o sursă de hrană și de adăpost pentru nenumărate specii de animale, precum păsările și veverițele, jucând în același timp un rol economic cheie”, spun reprezentanții UICN, îndemnând Uniunea Europeană să depună eforturi pentru a asigura supraviețuirea acestor specii.

Potrivit UICN, cele mai periclitate specii sunt castanii sălbatici și scorușii.

Lasă un comentariu