PACIENȚII TETRAPLEGICI, SALVAȚI DE UN... EXOSCHELET ROBOTIC

Distribuie pe:

Specialiștii francezi de la Centrul de Cercetare Biomedicală al Universității “Alpes” din Grenoble, citați de descoperă.ro, au realizat un prototip (exoschelet) bazat pe electrozi implantați în craniu, care captează semnalele transmise de creier și le traduc în semnale motorii.

“Un pacient, cu toate cele patru membre paralizate după un accident suferit în urmă cu patru ani, se poate mișca astăzi, în premieră, datorită unui exoschelet robotic, ce oferă perspective semnificative pentru tetraplegici.

Prototipul, lansat după zece ani de cercetări, este bazat pe electrozi implantați în craniu, care vor capta semnalele transmise de creier și le vor traduce în semnale motorii.

Chiar și în cazul în care toate cele patru membre sunt paralizate după o fractură a coloanei vertebrale, creierul este capabil încă să genereze ordinele care determină în mod obișnuit mișcarea brațelor și a picioarelor, însă nu există nimeni care să le execute!

Leziunea măduvei spinării are ca rezultat tetraplegia (paralizia celor patru membre) la aproximativ 20% dintre pacienți. Cazul Thibault (tânărul, în vârstă de în 28 de ani, primul pacient care a participat la studiu) este o dovadă a conceptului, demonstrând că este posibilă captarea corectă a acestei activități electrice, în mod continuu, și transmiterea în timp real și fără fir computerului care decodează semnalele. Însă, mai este cale lungă până la utilizarea acestui exoschelet în viața de zi cu zi...

Tânărul, căruia i-au fost implantați electrozi în urmă cu peste doi ani, s-a antrenat acasă timp de câteva luni, pe un simulator. Datorită implantului, el a reușit să inducă mișcările unui avatar virtual, pe un ecran. Ulterior, el a repetat aceste exerciții la Grenoble, direct pe exoschelet. Rezultatul? Poate mișca picioarele robotului, îndoi cotul, ridica umerii.

În etapele viitoare ale studiului clinic, se va dobândi capacitatea de a apuca un obiect cu mâna și se va îmbunătăți echilibrul exoscheletului, punctul cel mai slab al tuturor roboților de acest tip. Acest lucru necesită calcule foarte dificile și timpi de reacție foarte rapizi, la care lucrăm cu ajutorul inteligenței artificiale.

La început, această interfață ar putea permite persoanelor tetraplegice să comande direcția de deplasare a fotoliului rulant sau să ghideze un braț motorizat, ceea ce le va ameliora considerabil autonomia.

Nu este vorba de transumanism, răspundem doar la o problemă medicală, un corp uman care a fost rănit și are deficite. Este omul reparat, nu omul îmbunătățit. În luna noiembrie 2019 , un alt pacient va beneficia de implantul electrozilor, urmat de alți doi, în următoarele luni.

În cadrul unor studii similare, alte echipe de cercetători au implantat în creier electrozi pentru stimularea mușchilor pacienților paralizați sau cu membre amputate, un domeniu în plină dezvoltare, numit interfață neuronală directă sau interfață creier-mașină, însă studiul nostru este primul care a utilizat în mod direct semnalele creierului pentru a controla un exoschelet robotic”, explică oamenii de știință francezi.

La rândul său, Thibault declară: “A trebuit să învăț încet, încet. Plasticitatea cerebrală ne ajută ca aceste comenzi trimise pentru obținerea mișcărilor potrivite să ni se pară mult mai flexibile, mult mai naturale. Nu credeam că voi ajunge atât de departe. Sunt bucuros că pot ajuta știința să avanseze. În ciuda tuturor durerilor, a celei mai mari suferințe pe care am trăit-o, nu am nicio frustrare, a fost întotdeauna o plăcere să pot participa la această cercetare”.

Lasă un comentariu