ÎNCĂ DOUĂ ȘCOLI DIN MEDIUL RURAL VOR FI REABILITATE DIN FONDURI EUROPENE

Distribuie pe:

Administrația publică locală din comuna mureșeană Păsăreni va implementa un proiect finanțat în cadrul Programului REGIO, de modernizare a două școli din localitate, informează reprezentanții ADR Centru. Contractul de finanțare, în valoare de peste 4,1 milioane lei, vizează reabilitarea infrastructurii la Școala Gimnazială “Kiss Gergely” Păsăreni și la Școala Primară Gălățeni - și a fost semnat de către primarul comunei, Szõcs Antal, fiind pentru prima dată când comuna accesează fonduri europene. 

Cu o comunitate mai mică de 2.000 de locuitori, comuna are două școli vechi, ce trebuie complet reabilitate, astfel încât să scadă costurile de întreținere, prin asigurarea eficienței energetice, dar să se asigure și condițiile optime pentru participarea în învățământul obligatoriu, pentru cei 128 de elevi și 19 cadre didactice, în cele două sate.

În cadrul proiectului, lucrările de la școala din satul Păsăreni vor consta în extinderea clădirii cu un corp parter,  modernizarea întregii construcții, refacerea în întregime a acoperișului și  termoizolarea anvelopei clădirii. Se vor reabilita complet instalația de alimentare cu apă și cea electrică, iar noile corpuri de iluminat vor fi cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață. În întreaga școală se va realiza o rețea de încălzire centralizată, dar vor fi montate și panouri solare pe acoperișul nou, în vederea asigurării apei calde menajare. Școala va fi dotată cu mobilier specific, cu materiale didactice și cu echipamente IT și birotică, iar în exterior se vor amenaja spații verzi, cu obiecte urbane. La școala din Gălățeni se vor realiza același tipuri de investiții, dar adaptate comunității mai mici de elevi.

Lasă un comentariu