COLEGIUL NAȚIONAL ,,ALEXANDRU PAPIU ILARIAN” - ,,100 DE ANI DE EDUCAȚIE, CULTURĂ ȘI VALOARE” PRIMA INSTITUȚIE DE ÎNVĂȚĂMÂNT LICEAL DE PE VALEA SUPERIOARĂ A MUREȘULUI

Distribuie pe:

În 5 octombrie 1919, își deschide cursurile Liceul ,,Al. Papiu Ilarian”, prima instituție de învățământ liceal de pe Valea superioară a Mureșului. Între 1940 și 1944, școala și-a întrerupt activitatea, datorită consecințelor nefaste a Dictatului de la Viena. La 1 octombrie 1944, și-a reluat cursurile, iar până în 1948 a funcționat ca liceu de băieți, ulterior devenind un liceu mixt, cu predare atât în limba maghiară, cât și în limba română.

Liceul ,,Al. Papiu Ilarian” a trecut prin diverse schimbări: înființarea de clase gimnaziale, înființarea învățământului seral și fără frecvență, schimbarea profilului liceului. Rămâne meritul corpului profesoral și al elevilor că, într-o perioadă de mari frământări politice și ideologice, au reușit să mențină sus standardul pregătirii instructiv-educative.

În anul 1999, prin Ordin al ministrului Educației, primește calificativul necesar pentru a primi denumirea de Colegiu Național - o recunoaștere a prestigiului școlii. În prezent, este un liceu teoretic multicultural, cu profil real și uman, în care educația se desfășoară atât în limba română, cât și în limba germană, se arată pe site-ul Colegiului Național ,,Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu-Mureș.

Conform aceleiași surse, în 1 decembrie 1930, a avut loc festivitatea de dezvelire a bustului marelui istoric și om politic român, Alexandru Papiu Ilarian (1827-1877), unul dintre principalii organizatori ai Revoluției de la 1848, membru titular al Academiei Române din anul 1868, construit în fața intrării principale.

 

ÎN ONOAREA CELOR 100 DE ANI

Manifestările dedicate aniversării a 100 de ani de la înființarea Colegiului Național “Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu-Mureș debutează în 11 octombrie, la ora 13, cu un Moment Omagial - dezvelirea bustului lui Alexandru Papiu Ilarian, cu noile basoreliefuri. În 12 octombrie, între orele 10 -14, este programată întâlnirea anuală a Alianței Colegiilor Centenare din România (ce are drept scop promovarea calității în învățământul românesc preuniversitar, prin creșterea autorității școlii, ca instituție menită să consacre primatul valorilor intelectuale și morale, necesare bunului cetățean).

Între 14 și 18 octombrie, catedra de Chimie organizează ,,CHEM STEM” - Proiectul ,,Științescu Richter”, iar Catedra de Biologie, între 11 și 25 octombrie, Expoziție de fluturi exotici. Între 11 și 23 octombrie, este programată Expoziția Profesori de 10 x10 - ,,Matematica veșnic tânără” (catedra de Matematică), iar în 15 octombrie - Contextualizări ontologice ,,Spațiu și timp în literatură”, Colocviile Papiu 100 - # MakeBookGreatAgain, Invitat: cercetător științific Luigi Bambulea, Muzeul Literaturii Române (activități coordonate de Catedra de Limba și literatura română); Cupa Centenar Papiu - competiție interliceală de fotbal (catedra de Educație fizică); Atelier de Robotică (Clubul de Robotică); Simpozion istoric “Alexandru Papiu Ilarian - istorie și destin” (catedra de Istorie și Științe Sociale); ,,Toamna artistică în Papiu” - program artistic (Catedra de Educație muzicală; Atelier de scriere ,,Papiu în 100 de expresii literare” (catedra de Limba și literatura română). În 16 octombrie, catedra de Informatică organizează Concursul Multimedia “Elevul generației 100 la Papiu”, cea de Istorie și Științe Sociale, Concursul de dezbateri ,,Argumente contondente”, iar cea de Chimie, dezbaterea “Chimia - partener pentru viitor”. În 17 octombrie, catedra de Limba franceză coordonează Concursul de proiecte Power Point pe tema relațiilor istorice și culturale între cele două țări”, iar cea de Geografie, Lansarea cărții “Tămăduirea prin iubire”, autor prof.dr. Hadrian-V.Conțiu, în cadrul emisiunii Vitralii, ediție specială cu tema “Iubirea care tămăduiește”, realizator prof.dr. Valentin Marica. Catedra de Arte coordonează un Moment artistic, susținut de elevi ai Colegiului, iar catedra de Religie, Expoziție de pictură, prof. Mihail Frunză.

În 19 octombrie, catedra de Matematică organizează Concursul județean de matematică ,,Papiu - junior” (clasele a V-a și a VI-a). În 19 și 20 octombrie, va avea loc ,,Ziua dascălului transilvănean”, întâlnirea profesorilor vorbitori de limba germană, acțiune coordonată de catedra de Limba germană. În 21 octombrie se va desfășura Ziua Armatei în școli, eveniment dedicat claselor a XI-a și a XII-a. În aceeași zi, catedra de Geografie coordonează Concursul județean interliceal de geografie ,,Simion Văsieș”, ediția a XV-a aniversară. În 22 octombrie, catedra de Fizică organizează Concursul de fizică ,,Prof. Liviu Belașcu” , dar și Spectacolul științelor. Catedra de Limba engleză coordonează concursul județean de oratorie ,,Papiu Talks”, iar catedrele de Biologie și Chimie, Centenar Papiu - prin interdisciplinaritate - “100 de experimente, 100 de argumente pentru biologie și chimie în 100 de minute” - workshop-ul experimental “Elementul chimic cu numărul atomic 100”. Sub coordonarea catedrei de Limba și literatura română, în aceeași zi, va avea loc o lansare de carte “100 de povești, 100 de inimi, 100 de stări”, invitat Nicolae Băciuț.

Gala Papiu “100 de ani de Educație, Cultură și Valoare” se va desfășura în 23 octombrie, iar Balul Bobocilor în 24 octombrie.

Seria manifestărilor dedicate aniversării a 100 de ani de la înființarea Colegiului Național “Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu-Mureș include, în 25 octombrie, Conferința “Dialogul generațiilor”, organizată de catedra de Limba engleză, precum și Concursul interjudețean de matematică ,,Alexandru Papiu Ilarian”, ediția a XXIV-a, programat în 26 octombrie, sub coordonarea catedrei de Matematică.

Lasă un comentariu