TERAPIA DE ȘOC A LUI ION ȚIRIAC CUM ARATĂ ROMÂNIA LUI ION ȚIRIAC (IV)

Distribuie pe:

Un tablou cu tușe clar trasate, un exercițiu de imaginație, o călătorie în timp, care ne va purta către o destinație cunoscută bine de noi, și totuși atât de diferită de cea în care trăim astăzi. Pentru el a reușit să construiască un imperiu. Pentru noi... ar fi ridicat o altfel de Românie, cea pe care o veți descoperi, pagină cu pagină, iar la final, cu siguranță vă veți întreba singuri... ce-ar fi fost dacă? Sau... ce-ar fi dacă? Pentru că niciodată să nu spui niciodată.

1. Eu sunt foarte inteligent într-o singură situație, când îmi dau seama că sunt prost. Și când îmi dau seama că sunt prost, iau pe altul, de ce trebuie să fac eu dacă nu mă pricep?

2. Ce a făcut statul pentru mine? Asta nu e o întrebare ce a făcut statul pentru tine, e o lege pe care trebuie să o faci dumneata pentru stat.

3. Aș merge până la o iertare a păcatelor, a tuturor, până în ziua de astăzi. Dar de mâine, fiți atenți că tăiem degetul.

4. Posibilități sunt cu găleata, atenție, nimeni nu o să vină să investească în România, pentru că suntem noi frumoși, pentru că Țiriac are mustață, sau pentru că Dragnea nu știu ce face.

5. Dacă schimbi regula în timpul jocului, ți-ai pierdut credibilitatea.

6. Fără să fiu reacționar, dar mâine dimineață, pe cuvântul meu de onoare, le-aș cere viză de intrare la toți.

7. Ați vota pentru ăștia care aruncă cu fecale?

Cine sunt? Cine mă apără, cine îmi apără aceste drepturi, la o violență?

“Probabil că ar arăta cu degetul, pentru că după o lună, două, trei, m-ar fi împușcat cineva, pentru că nu sunt totalitar și sunt pentru democrație, dar o democrație în două sensuri, nu numai cu drepturi, dar și cu îndatoriri”, își începe Ion Țiriac cea mai savuroasă dintre poveștile sale, cea în care am trăi într-o Românie condusă de el.

 

Lecția nr. 4

Ion Țiriac nu avea să fie mulțumit doar cu statutul de antrenor al unor sportivi de top. El voia mai mult, așa că, încă din anii '80 a început să cumpere turnee de tenis, pentru ca apoi să le revândă la prețuri gigantice. Spiritul său de antreprenor l-a dus spre culmile gloriei financiare.

Imediat după Revoluție, a început să investească în România și să “fabrice” milioane de euro. Sport, imobiliare, auto, energie, educație - nu mai există taine pentru afaceristul Ion Țiriac.

“Există posibilitatea la niște investiții în România, în care nu trebuie să bage statul niciun ban. Trebuie doar să spună DA. De exemplu, referitor la ceea ce ne doare cel mai tare, infrastructura. Vrei 1.000 de km de autostradă în 18-24 luni? Are cine să ți le facă imediat. Nu dă statul niciun ban pe loc, dar 50 de ani compania care ți-a construit-o încasează tot ce e pe autostrada aceea. Cine plătește? Statul? Fugi de aici. Dacă mergi cu mașina, dumneata plătești. Uite, spaniolii au făcut 18 gări. Una am pus-o și în fața unui fost primar, Băsescu, dacă vă aduceți aminte, când era Ministrul Transporturilor. Și i-am spus, uite domnule, Gara de Nord, mâine dimineață, vin oamenii și ți-o fac gratis. Îți iau Gara de Nord și ți-o mută 500 de metri mai în față și îți fac o gară nouă, cristal, dar adaugă și 200 de butice, de unde cel care ți-o face va lua chirie. Dar nu de la stat, de la cei cu butice. Deci ăla care face gara, ia chirie și primăria va lua și ea, la rândul ei, 5% din venit. Atenție, din venit, nu din profit. Cine pierde? Statul? Orașul? Există, există și se face. Au făcut 18 gări în Spania și funcționează perfect.

Am încercat și cu domnul primar Videanu și i-am prezentat o altfel de investiție. L-am adus la Madrid. I-am arătat. Uite, dumnealui este posesorul a două linii de metrou în Madrid, private, el le-a făcut, pe banii lui. Îți spun eu, are și doi șobolani (șobolanii sunt ăia care merg așa prin pământ) și nu știe ce să facă cu ei, deci faci o afacere cu el mâine dimineață, ai grijă. Nu vrei să dai niciun ban? Nicio problemă, le dai linia lor și iei impozite pe atâția ani, dar cetățeanul se urcă în metrou, e același metrou care este atașat la metroul statului. Posibilități sunt cu găleata, dar atenție, nimeni nu o să vină să investească în România, pentru că suntem noi frumoși, pentru că Țiriac are mustață, sau pentru că Dragnea nu știu ce face, sau doamna Dăncilă e blondă”.

 

Lasă un comentariu