EVENIMENT CULTURAL PE VALEA GURGHIULUI

Distribuie pe:

În ziua de 6 octombrie 2019, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a avut loc, în comuna Ibănești, evenimentul cultural “Veșnicia s-a născut la sat”, organizat în cadrul Protopopiatului Ortodox Român Reghin, de Centrul Cultural Catehetic și Pastoral “Sf. Ierarh Nicolae” al Văii Gurghiului și Văii Beicii, coordonat de Preotul Florin Franc, cu ocazia “Anului omagial al satului românesc” (al Preoților, Învățătorilor și Primarilor gospodari).

În acest sens, au luat parte la eveniment toți primarii actuali de pe valea Gurghiului și valea Beicii, foștii primari, actualii directori de școli și foștii directori, preoții parohi în funcție și preoții pensionari de pe raza localităților celor două văi, precum și dascăli și învățători pensionari care au avut un rol important în comunitățile de la sat. De asemenea, au luat parte la eveniment Părintele Protopop Valentin Vârva, Preotul Profesor Dr. Claudiu Chiorean, Inspector de Religie în cadrul ISJ Mureș, domnul istoric dr. Florin Bengean, director al Bibliotecii municipale “Petru Maior” din Reghin și președintele Despărțământului Reghin al ASTREI, precum și Pr. Sergiu Andone, coordonatorul Centrului Cultural Catehetic și Pastoral “Sf.M.Mc. Pantelimon” al Văii Mureșului Superior.

Evenimentul s-a desfășurat într-un cadru deosebit, cu specific tradițional, nelipsind din decor obiecte din cultura și viața satului românesc. Moderator al evenimentului a fost Protosinghelul Arsenie Boariu, de la Mănăstirea Lăpușna, care a dat cuvântul, spre a conferenția, Părintelui Petru Florin Uilean, paroh al Parohiei Ortodoxe Chiheru de Jos, domnului Vasile Dumitru Dan, primarul comunei Ibănești, domnului Prof. Dr. Marcel Mândru, directorul Liceului Tehnologic din Gurghiu și domnului Dr. Florin Bengean, președintele Despărțământului ASTRA Reghin.

Programul evenimentului a fost înfrumusețat de artiști și interpreți de muzică populară, originari din localități aparținând Văii Gurghiului și Văii Beicii, dintre care amintim pe Florina Oprea, doamna Violeta Elena Man etc. Tot cu această ocazie s-a tipărit o broșură intitulată “Nestemate de pe Văile Gurghiului și Beicii” ce cuprinde istoricul mănăstirilor și bisericilor de lemn monumente istorice de pe cele două văi.

Într-un cadru festiv, în semn de recunoștință și apreciere, au primit, din partea Părintelui Protopop, diplome de excelență, toți primarii și foștii primari, toți directorii de școli și foștii directori, precum și preoții pensionari care și-au dedicat întreaga viață comunității unde au păstorit. Cu această ocazie, domnul profesor Ioan Baciu a dat citire unei poezii special creată pentru acest eveniment, poezie intitulată “Preoții”:

Avut-am preoți din vechime

Cu patru clase sau mai mult

Știau să fac-o liturghie

Doar Domnul le era în gând

 

Erau tratați ca și iobagii

Drepturi n-aveau nimic în plus

În ei văzut-au toți țăranii

Figura blând-a lui Iisus

 

De-atuncea secole trecură

Credința, limba au păstrat                           

Cu cei din jur se îngropară

Iar oasele alături zac

 

Pe front o-mbărbătat soldații

Să nu se teamă de dușman

Au ajutat pe toți răniții

Ce în tranșee-agonizau

 

Închiși la Sighet și la Gherla

Pe muribunzi o-mpărtășit

Iar uneori plătind cu viața

Ca și Hristos au pătimit

 

La fiecare liturghie

Pâinea și vinul îl sfințesc

Aduc prinos de mulțumire

Stăpânului nostru ceresc

 

Alături de primar, de dascăl

Sunt oameni de vază-n sat

Iubire cerem de la preot

O vorbă bună și un sfat.

Lasă un comentariu