PROIECTUL JUDEȚEAN PENTRU TINERET CARAVANA MUREȘANĂ CULT-(R)URAL

Distribuie pe:

În perioada 15 iulie - 8 octombrie s-a desfășurat, sub sloganul ,,CULTURĂ-EDUCAȚIE-VIITOR”, cea de-a doua ediție a PROIECTULUI JUDEȚEAN PENTRU TINERET CARAVANA MUREȘANĂ CULT-(R)URAL, organizat de Asociația Asined Naiart Mureș, în parteneriat cu Primăriile Sântana de Mureș, Sângeorgiu de Mureș și Sâncraiu de Mureș, Fundația Județeană pentru Tineret Mureș, susținător Centrul Județean pentru Tineret Mureș, Finanțarea fiind asigurată de Consiliul Județean Mureș.

Activitățile (târg local de artă meșteșugărească, târg de gastronomie locală, târgul tradițiilor și portului popular, ateliere...) au avut loc în Sântana de Mureș, Sângeorgiu de Mureș, Sâncraiu de Mureș și municipiul Târgu-Mureș, sub sloganul ,,CULTURĂ-EDUCAȚIE-VIITOR”, având drept scop susținerea și promovarea drepturilor culturale fundamentale ale tuturor cetățenilor: acces la cultură și participare la viața culturală, în interdependența și relația acestora cu celelalte drepturi fundamentale.

Din echipa de proiect fac parte: coordonatorul activității de tineret din cadrul proiectului - Traian Daniel Rus; coordonator organizare - Nicolae - Andrei Dumbravă; coordonator adjunct organizare - prof. dr. Constantin Nicușan; coordonator imagine - Ionela Gyorfi; director economic - Traian Ioana; responsabili activități corp organizare - Ionela Gyorfi și Erzsebet Magyari; responsabili / specialiști ateliere - Loredana Degan, Andrea Natalia Szelyes, Maria Savu și Minodora Barabas.

Încurajarea schimbului intercultural

Managementulul proiectului a presupus întâlniri de lucru ale echipei și stabilirea metodologiei de implementare; distribuirea resurselor necesare și monitorizarea permanentă a desfășurării activităților specifice; definitivarea planului de acțiune; definitivarea metodologiei de achiziționare a produselor și serviciilor necesare bunei derulări. Totodată, a stabilit materialele de promovare și informare și a organizat Conferința de lansare a proiectului.

Obiectivele urmărite au vizat promovarea tinerelor talente și încurajarea schimbului intercultural, privitor la marea diversitate: multietnică, multiconfesională și multiculturală; susținerea moștenirii și diversivității culturale, conservarea identităților culturale, atât la nivel județean, cât și în cadrul comunităților locale, prin implicarea proactivă a tinerilor în viața culturală și a recunoașterii valorilor patrimoniale. Activitățile, desfășurate într-un cadru nonformal, au oferit posibilitatea unor metode interactive și diversificate, pentru obținerea unor cunoștințe și aptitudini noi, cât și pentru punerea acestora în practică. Principalele aspecte care atrag la educația nonformală sunt caracterul voluntar al tinerilor, pe de o parte, dar și faptul că se bazează mai mult pe practică decât pe teorie. Deși se desfășoară totul într-un mod organizat, persoanele în cauză aleg de bunăvoie să se implice, fără să aștepte în schimb recompense financiare sau recompense specifice educației formale, și anume notele, calificativele.

Grupul țintă și beneficiari

Proiectul se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 14 și 35 de ani, iar beneficiari indirecți sunt părinții, comunitatea locală și administrația locală, spunea Traian Daniel RUS. Domnia sa adăuga și că beneficiarii au fost rezidenți în Sântana de Mureș, Sângeorgiu de Mureș și Sâncraiu de Mureș, iar grupul-țintă, cu vârsta între 14-18 ani, reprezintă 50% (75 tineri); între 19-25 ani - 30% (55 tineri); 26-35 ani -20% (20 tineri), în total fiind 150 tineri. Selecționarea acestora s-a făcut prin intermediul unor întâlniri cu tinerii din localitate, facilitate de instituțiile administrației locale, școli și personalități locale cunoscute în comunitate. A urmat completarea unui chestionar pentru înscriere și participarea.

S-a dorit, astfel, atragerea și implicarea tinerilor (14-35 ani) în activități cu rol de schimbare a statutului social, prin activități educaționale și de creație, deschise spre publicul larg, dar și spre categoriile marginalizate; familiarizarea unui număr de 150 tineri și 18 adulți cu activitățile atelierelor (ca metodă nonformală de educație), în vederea aplicării lor în acțiuni pentru public; încurajarea de tinere talente; organizarea, în cadrul celor cinci ateliere, a unor evenimente culturale inedite (târguri, expoziții și prezentări) pentru formarea publicului spre cultivarea actului cultural reprezentativ, ca promotor de istorie și tradiții locale specifice comunelor care găzduiesc activitățile de și pentru tineret.

Prin promovarea tradițiilor, culturii și artei, tinerii au viitor

Arta și cultura capătă forme multiple și în continuă schimbare, în funcție de gusturi, locuri, perioadă și tradiții locale. Ele sunt, într-un anume fel, o parte din patrimoniul trecut, prezent și viitor, personal și colectiv, la care contribuie generații succesive. Sunt un fel de reflectare a fiecărei societăți.

Tinerii, prin practica lor de cultură și capacitatea lor de inițiativă, de explorare și inovare, construiesc și joacă un rol în aceste evoluții culturale. Prin urmare, este important a li se permite, a li se oferi cadrul necesar, de acces la cultură, în toate formele sale și pentru a promova posibilitățile lor de activitate creatoare, inclusiv în domenii noi.

Implicarea autorităților locale, în asociere cu tinerii și organizațiile acestora, în realizarea de politici destinate să le permită a deveni actori culturali, cu acces la cunoaștere, la practica de cultură și de creație la fața locului și folosind metode concepute în acest scop, pentru activarea/dinamizarea activităților în parteneriat local durabil, este un aspect important, preciza Traian Daniel RUS.

Diplome pentru specialiști, finanțator, parteneri, organizatori, colaboratori, susținători, sponsori și voluntari

Festivitatea de încheiere a proiectului a avut loc în Sala Mică a Palatului Culturii din municipiul Târgu-Mureș. Cu acest prilej s-au prezentat rezultatele activităților desfășurate la atelierele din fiecare localitate, s-au expus produsele obținute în urma activităților pe ateliere, din cele trei localități. Din cadrul evenimentului nu a lipsit nici înmânarea de diplome pentru specialiști, finanțator, parteneri, organizatori, colaboratori, susținători, sponsori și voluntari, precum și Acordarea “PAȘAPORTULUI CULTURAL MUREȘEAN 2019” primăriilor partenere, cât și finanțatorului, Consiliul Județean Mureș. Manifestarea a inclus și un program artistic.

 

Lasă un comentariu