TERAPIA DE ȘOC A LUI ION ȚIRIAC - CUM ARATĂ ROMÂNIA LUI ION ȚIRIAC (V)

Distribuie pe:

Un tablou cu tușe clar trasate, un exercițiu de imaginație, o călătorie în timp, care ne va purta către o destinație cunoscută bine de noi, și totuși atât de diferită de cea în care trăim astăzi. Pentru el a reușit să construiască un imperiu. Pentru noi... ar fi ridicat o altfel de Românie, cea pe care o veți descoperi, pagină cu pagină, iar la final, cu siguranță vă veți întreba singuri... ce-ar fi fost dacă? Sau... ce-ar fi dacă? Pentru că niciodată să nu spui niciodată.

1. Eu sunt foarte inteligent într-o singură situație, când îmi dau seama că sunt prost. Și când îmi dau seama că sunt prost iau pe altul, de ce trebuie să fac eu dacă nu mă pricep?

2. Ce a făcut statul pentru mine? Asta nu e o întrebare ce a făcut statul pentru tine, e o lege pe care trebuie să o faci dumneata pentru stat.

3. Aș merge până la o iertare a păcatelor, a tuturor, până în ziua de astăzi. Dar de mâine, fiți atenți că tăiem degetul.

4. Posibilități sunt cu găleata, atenție, nimeni nu o să vină să investească în România pentru că suntem noi frumoși, pentru că Țiriac are mustață, sau pentru că Dragnea nu știu ce face.

5. Dacă schimbi regula în timpul jocului, ți-ai pierdut credibilitatea.

6. Fără să fiu reacționar, dar mâine dimineață, pe cuvântul meu de onoare, le-aș cere viză de intrare la toți.

7. Ați vota pentru ăștia care aruncă cu fecale?

Cine sunt? Cine mă apără, cine îmi apără aceste drepturi, la o violență?

“Probabil că ar arăta cu degetul, pentru că după o lună, două, trei, m-ar fi împușcat cineva pentru că nu sunt totalitar și sunt pentru democrație, dar o democrație în două sensuri, nu numai cu drepturi, dar și cu îndatoriri”, își începe Ion Țiriac cea mai savuroasă dintre poveștile sale, cea în care am trăi într-o Românie condusă de el.

 

Lecția nr. 5

“Maică-mea, care era o femeie foarte mică de statură, dar foarte energică, mă bătea cam de trei ori pe zi și îmi spunea seara: te-am bătut astăzi pentru ce o să faci mâine”, povestește Ion Țiriac, care a învățat de mic să nu schimbe regulile jocului din mers, pentru că la final tot el va pierde. A respectat povețele mamei și astăzi are ușile larg deschise în fața celor care decid soarta lumii.

Întrebarea mea este, dacă noi nu ne adunăm puțin și rămânem în situația asta în care suntem, unde vom ajunge? Am avut și aur, și petrol, chiar și acum noi exportăm electricitate și putem să facem o mulțime de lucruri. Eu am un șef care a venit acum doi ani de zile la Allianz, care totuși face 80-100 de miliarde pe an. Au schimbat o lege cu redevența care se dă la distribuția de electricitate, nu mă întreba de ce, că și Allianz-Țiriac are 1% sau 2 în compania asta. Și exact cum Ponta a luat certificatele alea verzi la solar și a falimentat 90% din companiile solare, așa s-a întâmplat și acum. Au schimbat regula jocului. Deci, dacă schimbi regula în timpul jocului, ți-ai pierdut credibilitatea. Problema este unde ne ducem. Dacă nu ne unim cu toții într-un sistem prin care să reprezentăm România, rămânem încă 20 de ani unde suntem. Bani sunt peste tot, bani să iei de la Banca Mondială cu dobândă foarte mică sunt, dar noi nu înțelegem nimic din ce se întâmplă în Europa. Eu, personal, un singur lucru îi imput în Uniunea Statelor Europene, exact cum e Uniunea Statelor Americane, ar fi trebui să fie cetățeni de aceeași clasă și în România, ar trebui să fie toți cetățenii la fel și eu îți dau exemple câte dorești dumneata, că nu suntem la fel”.

 

Lasă un comentariu