TOATE ȘCOLILE DIN ROMÂNIA CONSTRUITE ÎNAINTE DE 1978 VOR FI ÎNCADRATE ÎN CLASA DE RISC SEISMIC!

Distribuie pe:

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în această săptămână, Legea nr. 170/2019 privind măsurile pentru reducerea riscului seismic la unitățile de învățământ: primarii unităților administrativ-teritoriale și directorii de școli din toată țara sunt obligați să facă expertize tehnice pentru încadrarea clădirilor într-o clasă de risc seismic. Perioada în care trebuie să se desfășoare aceste expertize este 1 ianuarie 2021 - 1 iunie 2024.

Legea va fi valabilă pentru clădirile construite înainte de 1978, iar dacă unele dintre acestea au deja o expertiză tehnică finalizată sau în lucru, aceasta trebuie refăcută dacă e mai veche de 1 ianuarie 2010.

Până la data de 1 ianuarie 2021 conducătorii instituțiilor publice vor dispune începerea expertizării tehnice, realizată de către experți tehnici atestați pentru cerința fundamentală rezistență mecanică și stabilitate, în vederea încadrării acestora în clasă de risc seismic și fundamentării măsurilor de intervenție, asupra construcțiilor cu destinația de unități sau instituții de învățământ în care se desfășoară activități didactice care se află în patrimoniul instituțiilor publice respective și care au fost construite înainte de anul 1978. În cazul existenței unor astfel de expertize, numai clădirile expertizate după data de 1 ianuarie 2010 sunt exceptate de la reexpertizare. Expertizele tehnice în vederea încadrării acestora în clasă de risc seismic și fundamentării măsurilor de intervenție vor fi finalizate până la data de 1 iunie 2024.

Sursa de finanțare este asigurată de la bugetul de stat prin Ministerul Educației Naționale, la solicitarea unităților administrativ-teritoriale, se arată în noul act normativ, care modifică OG nr. 20/1994.

Pentru neîndeplinirea noilor prevederi, constatările vor fi făcute de Instituția Prefectului, iar amenzile aplicate vor fi cuprinse între 1.000 lei și 10.000 lei.

Lasă un comentariu