PROIECT: ACCES AL PERSOANELOR CU DIZABILITĂȚI LA PROGRAMUL “O FAMILE, O CASĂ”

Distribuie pe:

Programul “O familie, o casă”, care înlocuiește programul “Prima casă”, va fi accesibil și persoanelor din categoriile vulnerabile, printre care persoanele cu dizabilități, potrivit unor modificări aprobate în comisia de buget-finanțe din Camera Deputaților.

Conform acestora, persoanele din categoriile vulnerabile vor putea accesa credite pentru achiziționarea sau extinderea locuinței și vor beneficia de condițiile necesare, astfel încât să fie asigurat principiul egalității de șanse. Schimbarea principală face referire la extinderea termenului de “venit eligibil”.

Până acum, persoanele cu dizabilități nu aveau acces la acest program, deoarece indemnizațiile lor nu erau considerate venituri eligibile, însă amendamentele adoptate prevăd luarea în considerare a tuturor formelor de suport primite din partea statului, conform reglementărilor privind asistența socială.

Astfel, persoanele din aceste categorii vor avea acces la soluții de creditare pentru achiziționarea primei locuințe, în condițiile de care se bucură și ceilalți români. “Măsura vine în completarea altor două inițiative legislative pe care le-am depus în Parlament, care fac referire la îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu dizabilități, și urmează să se aplice tuturor persoanelor din grupurile vulnerabile, inclusiv tinerilor care părăsesc sistemul de protecție, persoanelor cu venituri reduse sau altor grupuri de persoane, așa cum prevede legislația în vigoare.

Conform datelor din primele șase luni ale acestui an, România are 826.197 de persoane cu dizabilități, iar peste 50% sunt tineri și adulți (18 - 64 ani). Este nedrept ca o persoană cu dizabilități să nu poată accesa aceleași soluții de creditare precum orice alt cetățean”, susține inițiatoarea proiectului, deputata independentă Oana Bîzgan.

Pentru ca acest proiect să vină în sprijinul real al persoanelor din categoriile vulnerabile, modificările depuse propun o reducere de două puncte procentuale din rata dobânzii creditului acordat. De asemenea, statul va garanta în proporție de maximum 100% creditele ipotecare obținute de aceste persoane în cadrul programului.

Lasă un comentariu