ÎN LUNA AUGUST, SALARIUL MEDIU NET A SCĂZUT CU 2,4 LA SUTĂ

Distribuie pe:

Institutul Național de Statistică (INS) anunță că salariul mediu nominal net a scăzut în luna august 2019, la 3.044 lei, cu 2,4% (75 de lei) față de luna iulie a.c.

“Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației (6.764 lei), iar cele mai mici, în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (1.754 lei). Însă, comparativ cu luna august a anului 2018, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 14,1%.

În cursul acestui an, s-au înregistrat fluctuații ale câștigului salarial, determinate în principal de acordarea premiilor anuale și a primelor de sărbători. Acestea influențează creșterile sau scăderile, în funcție de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuațiilor câștigului salarial lunar la nivelul întregului an.

În luna august 2019, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mic decât în luna iulie 2019, ca urmare a acordării în lunile precedente, de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale ori pentru performanțe deosebite), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

Scăderile câștigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producție ori încasările mai mici (în funcție de contracte) ori ca urmare a concediilor de odihnă, când nu se acordă tichete de masă și alte drepturi salariale”, precizează INS.

Potrivit aceleiași surse, cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în extracția cărbunelui superior și inferior, cu 14,7%, și în fabricarea produselor, cu 10,1%.

Creșterile câștigului salarial mediu net față de luna precedentă s-au datorat acordării de prime ocazionale (premii trimestriale, anuale ori pentru performanțe deosebite), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

Pe de altă parte, câștigurile salariale medii nete din luna august 2019 au fost mai mari comparativ cu luna precedentă, ca urmare a realizărilor de producție ori încasărilor mai mari, cât și ca urmare a disponibilizărilor de personal cu câștiguri salariale mai mici față de medie, din unele activități economice.

Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, cu 7,2%, și în transporturi pe apă, activități auxiliare pentru intermedieri financiare, activități de asigurare și fonduri de pensii, activități de editare și fabricarea băuturilor (între 2% și 5%).

 

 

Lasă un comentariu