TERAPIA DE ȘOC A LUI ION ȚIRIAC - CUM ARATĂ ROMÂNIA LUI ION ȚIRIAC (VI)

Distribuie pe:

Un tablou cu tușe clar trasate, un exercițiu de imaginație, o călătorie în timp, care ne va purta către o destinație cunoscută bine de noi, și totuși atât de diferită de cea în care trăim astăzi. Pentru el a reușit să construiască un imperiu. Pentru noi... ar fi ridicat o altfel de Românie, cea pe care o veți descoperi, pagină cu pagină, iar la final, cu siguranță vă veți întreba singuri... ce-ar fi fost dacă? Sau... ce-ar fi dacă? Pentru că niciodată să nu spui niciodată.

1. Eu sunt foarte inteligent într-o singură situație, când îmi dau seama că sunt prost. Și când îmi dau seama că sunt prost, iau pe altul, de ce trebuie să fac eu dacă nu mă pricep?

2. Ce a făcut statul pentru mine? Asta nu e o întrebare ce a făcut statul pentru tine, e o lege pe care trebuie să o faci dumneata pentru stat.

3. Aș merge până la o iertare a păcatelor, a tuturor, până în ziua de astăzi. Dar de mâine, fiți atenți că tăiem degetul.

4. Posibilități sunt cu găleata, atenție, nimeni nu o să vină să investească în România, pentru că suntem noi frumoși, pentru că Țiriac are mustață, sau pentru că Dragnea nu știu ce face.

5. Dacă schimbi regula în timpul jocului, ți-ai pierdut credibilitatea.

6. Fără să fiu reacționar, dar mâine dimineață, pe cuvântul meu de onoare, le-aș cere viză de intrare la toți.

7. Ați vota pentru ăștia care aruncă cu fecale?

Cine sunt? Cine mă apără, cine îmi apără aceste drepturi, la o violență?

“Probabil că ar arăta cu degetul, pentru că după o lună, două, trei, m-ar fi împușcat cineva, pentru că nu sunt totalitar și sunt pentru democrație, dar o democrație în două sensuri, nu numai cu drepturi, dar și cu îndatoriri”, își începe Ion Țiriac cea mai savuroasă dintre poveștile sale, cea în care am trăi într-o Românie condusă de el.

 

Lecția nr. 6

Ion Țiriac s-a dovedit a fi cel mai abil om de afaceri din România. Averea lui a sporit gradual și este o personalitate apreciată la nivel internațional. De-a lungul anilor a ținut să sublinieze că el mereu a făcut business din postura de investitor, nu de manager. Iar ca investitor s-a confruntat uneori cu blocaje, pentru că era român, iar românii au deja în lume ștampila de corupți. “Din punct de vedere economic și din punct de vedere social, nu doar economic, Europa e împărțită în 4 segmente: Germania-Franța, Anglia a ieșit afară-1, Italia-Spania, ceva din nord-2, Polonia, Croația, care se ridică acum cu toate treburile astea care sunt -3, și pe urmă vine România, Bulgaria, o să vină Serbia, acum, dacă intră, sau Moldova sau care suntem. Acum, eu te întreb pe dumneata: noi suntem granița Europei și nu suntem în Schengen? Eu fără să fiu reacționar, dar mâine dimineață, pe cuvântul meu de onoare, le-aș cere viză de intrare la toți. Păi cum, adică eu îți păzesc tot continentul, eu îl păzesc și am făcut tot ce mi s-a zis. Când îți zice Bruxelles-ul fă “ham”, e în regulă, “ham”. Noi nu facem doar “ham”, facem de la Bruxelles până la București “ham/ham, ham, ham...” însă aici suntem iar, la Bruxelles, pe undeva, ei au absolut dreptate pe hârtie. Voi? V-am dat atâția bani câți ați cerut, cât ați avut nevoie, vin înapoi aproape toți. Învață-ne, domne, cum? Zice, am încercat, dar, e piață liberă și toți cei 50 pe care i-am educat să absoarbă banii și să vină la voi să vă explice cum absorb banii, a doua zi s-au privatizat.

Care sunt acești aleși? Sunt niște nemernici dintre ei, domnul Junker (Jean-Claude Juncker), nu cumva să aprobi acum acest proiect, pentru că aceștia sunt corupți, ai grijă. Nu cumva să îl aprobi pentru că stau aici și urlă, sunt corupți”. Cine sunt corupți, doamnă? Păi sunt români, cum sunt corupți? “Sunt corupți, îți spun eu că sunt corupți”. A treia zi, domnul Junker, fii atent că sunt corupți. Pe urmă vine Junker și zice, dragă Mihăiță, prim-ministru Mihăiță, e a cincea oară când mi-a spus că sunt corupți, acum eu ce să fac? Sunt dator să mă duc în consiliul meu și să spun: uite că sunt corupți și îți pun bulina roșie. Bulina roșie înseamnă că de trei ori trebuie verificată asta și orice proiect mare, proiect de 500 de milioane plus, trebuie verificat de 3 ori. Asta înseamnă un an jumătate. Păi nu s-au plimbat 3 prim-miniștrii în anul acesta jumătate?”.

 

Lasă un comentariu