AMBROZIA NU ESTE “UN MOFT”

Distribuie pe:

Numărul pacienților afectați de polenul ambroziei este în continuă creștere, avertizează medicul alergolog Poliana Leru, care atrage atenția și asupra faptului că acest tip de alergie poate afecta pe oricine este expus, chiar dacă nu are un istoric alergen, potrivit agerpres.ro.

“Ambrozia este o problemă de sănătate publică și de mediu. Nu este o problemă nouă. Vorbim despre ambrozie din punct de vedere medical, de decenii. Eu mă ocup în mod special de alergia la ambrozie, de peste 10 ani. În Occident, este o problemă intens dezbătută și care preocupă lumea medicală, lumea științifică, de peste 30 de ani. Este o buruiană, care, fiind o plantă invazivă, s-a tot extins progresiv. Pe măsură ce s-a extins, oamenii au început să se sensibilizeze la polenul pe care planta îl produce în perioada de înflorire. Pacienții au început să vină mult mai repede decât în anii trecuți. În anii trecuți, veneau după doi - trei ani, când sufereau, în aceeași perioadă - vara. La început, îmi spuneau că sunt răciți, acum au început deja să îmi spună: Cred că am alergie la ambrozie!”

Mai mult decât atât, alergia la ambrozie poate duce la hipersensibilizarea organismului și creează cadrul propice pentru dezvoltarea unor alte alergii, potrivit informațiilor prezentate de Poliana Leru.

Atunci când expunerea la un alergen de mediu este intensă și când alergenul este unul puternic, cum este polenul de ambrozie, poate să se producă o alergie și la cei care nu au avut, până atunci, niciodată, și care nu se știau alergici. “Cumva, acesta este un aspect nou, surprinzător și, în același timp, îngrijorător al alergiilor produse de ambrozie: faptul că din ce în ce mai mulți oameni care nu se știau alergici devin alergici la ambrozie. Le modifică sistemul imunitar și le creează o susceptibilitate crescută și față de alte alergii”, a subliniat medicul, care a făcut referire și la nevoia unei strategii naționale de combatere și de control în cazul ambroziei, care să fie susținută de instituțiile de sănătate publică și completată de o serie de măsuri administrative.

“Pentru a recupera timpul, ar trebui ca legea să se aplice extrem de prompt și foarte consecvent. M-aș fi așteptat să existe sute de amenzi în acest an. (...) Legea spune ca proprietarii de terenuri să își curețe terenurile până la data de 30 iunie. Este un termen. Ar fi trebuit să curețe terenul de ambrozie. M-aș fi așteptat să existe sute de amenzi pentru că nu au fost curățate terenurile. (...) Ar trebui să se aplice ceea ce eu numesc o strategie națională de combatere și de control al plantei, pe de o parte ca factor agresor de mediu și, pe de altă parte, a bolilor pe care le produce ea, alergiilor respiratorii, bolilor alergice. Pentru asta avem nevoie de o strategie, de ceva mult mai coerent, de susținerea instituțiilor de sănătate publică, avem nevoie de cercetare, avem nevoie de mecanisme de control al acestor legi și de măsuri administrative”, a susținut medicul alergolog, care a subliniat că numărul persoanelor care se adresează alergologilor cu privire la efectele ambroziei se dublează de la an la an.

Cei afectați de alergia la ambrozie subliniază faptul că nu este vorba despre “un moft”, ci că problema cu care ei se confruntă este una care le afectează în mod real sănătatea. Se estimează că, în România, populația expusă la polenul de ambrozie atinge aproximativ 6 milioane de oameni.

Lasă un comentariu