PESTE 99 LA SUTĂ DINTRE ORĂȘENI SUNT OBOSIȚI...

Distribuie pe:

Potrivit studiului “Barometru oboselii”, realizat de firma de cercetare iSense Solutions pentru Mylan România la finalul anului trecut, 92% dintre românii care trăiesc la oraș se plâng de oboseală, însă doar 39% au apelat la medic pentru rezolvarea acestei probleme.

Mai mult de jumătate dintre cei intervievați (64%) au spus că se simt la fel sau mult mai obosiți decât anul precedent, categoriile care resimt cel mai mult această diferență fiind patronii (managerii), angajații cu studii superioare, studenții și elevii.

Când vine vorba de simptomele oboselii, românii pun pe primul loc extenuarea (slăbiciunea fizică) - 49%, urmată de nervozitate - 47%, și lipsa răbdării - 44%. Topul simptomelor este completat de migrene - 39%, și de dificultăți de concentrare - 39%. Legat de percepția românilor despre oboseală, aceasta este mai degrabă diferită de realitate.

Cât despre soluții pentru oboseală, românii recurg la mai multă odihnă (64%) și vitamine (suplimente alimentare) - 45%. Profesiile percepute ca fiind cele mai afectate de oboseală sunt profesor (34%), șofer (30%) și pilot (26%).

Printre tipurile de oboseli, cel mai frecvent întâlnite se remarcă astenia (oboseala) funcțională. Oboseala funcțională este aceea care nu se ameliorează după o perioadă adecvată de odihnă sau repaus, este persistentă, dar nu durează mai mult de șase luni consecutive.

Oboseala funcțională nu se datorează unei boli, ci este efectul unor factori psihosociali, fizici sau psihologici, (stres, surmenaj profesional, familial sau social, suprasolicitări fizice sau mentale prelungite, diete alimentare dezechilibrate). Ea afectează sfera psihică, cea fizică, cea intelectuală și cea motivațională.

De multe ori, simptomele oboselii sunt considerate ca fiind normale, fiindcă toată lumea din jur se plânge de așa ceva. Conform barometrului, odată ce li s-au prezentat criteriile de definire a tipurilor de oboseală, unul din trei români din mediul urban, cu vârsta între 18 - 55 ani a considerat că suferă de oboseală funcțională (sindrom astenic fără cauză organică). La populația României, acest lucru înseamnă că aproape două milioane de persoane suferă de oboseală funcțională. Printre cei care o simt cel mai mult se numără angajații cu studii superioare (37%) și liber-profesioniștii (30%).

Lasă un comentariu