OPINII ȘI PUNCTE DE VEDERE DUPĂ CĂDEREA GUVERNULUI DĂNCILĂ

Distribuie pe:

Ciolacu: Pentru PSD trebuie să urmeze o perioadă de reformă internă

Deputatul PSD Marcel Ciolacu, președintele Camerei, declară că “pentru PSD trebuie să urmeze o perioadă de reformă internă” care să permită partidului “să câștige viitoarele alegeri parlamentare”.

Într-o postare pe Facebook după votarea moțiunii de cenzură la adresa Guvernului Dăncilă, Ciolacu afirmă că “nu mai este momentul pentru analize, sondaje și trageri de timp”.

“Cu largul sprijin al foștilor noștri colegi de la PSD care au preferat să se asocieze cu Băsescu, Orban și Barna, moțiunea de cenzură a trecut. Aștept ca președintele României, Klaus Iohannis, să desemneze cât mai repede un premier care să vină cu un nou guvern în Parlament și vom vedea atunci dacă vor exista suficiente voturi pentru a trece. Pentru PSD trebuie să urmeze o perioadă de reformă internă, care să ne permită să câștigăm viitoarele alegeri locale și parlamentare. Nu cred că mai este momentul pentru analize, sondaje și alte trageri de timp. Trebuie să trecem la acțiune!”, a scris președintele Camerei Deputaților.

 

După decesul politic al lui Dragnea, a venit și decesul politic al Vioricăi Dăncilă

Primarul Iașiului, Mihai Chirica, a declarat că se aștepta ca actuala guvernare să fie schimbată după ce s-au aflat rezultatele alegerilor europarlamentare din luna mai, el adăugând că s-au pierdut ultimele cinci luni din viața politică a României.

“Da, era de așteptat să pice Guvernul Dăncilă pentru că moțiunea de cenzură a fost depusă în momentul optim, în momentul în care nivelul de nemulțumire a atins pragul maximal, și sigur că da, ea a avut două motivații majore. Unu, finalizarea alegerilor europarlamentare, care a reașezat scorul electoral total diferit față de ce s-a întâmplat în 2016 și presiunea continuă pe care a pus-o asupra actualului guvern, atât din interior, poporul, prin votul de blam pe care l-a dat la europarlamentare, cât și toate instituțiile externe care au arătat că nu suntem pe drumul cel bun. Era de așteptat, mă bucură faptul că parte din parlamentarii PSD au realizat acest lucru și s-au racordat la noua realitate a României. Din păcate, s-au mai pierdut încă cinci luni de zile. Acest lucru trebuia să se întâmple imediat după alegerile europarlamentare, care anunțau, prognozau această realitate. Un ochi plânge, un ochi râde. Un ochi plânge pentru faptul că am pierdut atâta timp din viața României, în care am fi putut face atât de multe lucruri, și râde pentru că în sfârșit s-a finalizat. După decesul politic al lui Dragnea, a venit și decesul politic al lui Dăncilă, care a răvășit o întreagă clasă politică”, a declarat, primarul Mihai Chirica.

 

Președintele Iohannis a trimis președinților partidelor și formațiunilor parlamentare scrisoarea privind invitarea la consultări

Președintele Klaus Iohannis a trimis ieri o scrisoare președinților partidelor și formațiunilor politice reprezentate în Parlament prin care îi invită la consultări, vineri, la Palatul Cotroceni, în vederea desemnării unui candidat pentru funcția de prim-ministru, a informat Administrația Prezidențială.

Potrivit sursei citate, de la ora 11,00 vor avea loc consultările cu PNL, de la ora 11,30 cu USR, de la ora 12,00 cu UDMR, de la ora 12,30 cu PMP, de la ora 13,00 cu grupul parlamentar Pro Europa, de la ora 13,30 cu ALDE, de la ora 14,00 cu grupul parlamentar al minorităților naționale și de la ora 14,30 cu PSD.

Fiecare delegație poate fi formată din maximum cinci persoane.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că va convoca vineri partidele parlamentare la prima rundă de consultări, subliniind că este nevoie urgentă de un guvern, după ce moțiunea de cenzură a fost adoptată în Parlament.

 

Tăriceanu: Suntem pregătiți, cei din ALDE, să susținem un cabinet cu un program de guvernare cu accente liberale

Președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat că parlamentarii acestui partid vor susține “un cabinet în slujba țării”, cu mai puține ministere și cu un program de guvernare “cu accente liberale”.

“Suntem pregătiți, noi, cei din ALDE, să susținem un cabinet cu adevărat în slujba țării, un cabinet cu mai puține ministere decât cabinetul care astăzi a plecat, cu un program de guvernare cu accente liberale și care să-și ia angajamentul că nu va umbla la chestiuni pe care noi le consideram inalienabile. Un guvern care să nu îndrepte România din nou spre statutul de republică a procurorilor și a generalilor, care să mențină cota unică și care să nu se atingă de pensiile și salariile cetățenilor. Urmează o perioadă complicată care poate accentua frământările din politică, iar ele pot antrena frământări economice și sociale. Fac un apel la rațiune, la moderație și la înțelepciune, pentru a găsi împreună cele mai corecte soluții, chiar dacă ele nu vor mulțumi pe toată lumea”, a scris, joi, Tăriceanu pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui Tăriceanu, “pentru România nu e o bucurie să se ajungă la al șaselea guvern în cinci ani”, într-o perioadă când “energiile guvernamentale ar trebui dedicate alcătuirii noului buget”.

 

Dăncilă: Respectăm decizia Parlamentului de astăzi și așteptăm propunerea de guvern și un program de guvernare serios și coerent

Premierul Viorica Dăncilă, președinte al PSD, a anunțat joi că respectă decizia Parlamentului de la moțiunea de cenzură și că așteaptă propunerea de guvern și un program de guvernare serios și coerent și a reafirmat că îi solicită președintelui Klaus Iohannis să numească rapid un guvern capabil, “dacă are de unde”.

Liderul PSD le-a mulțumit cetățenilor care în 2016 au acordat încrederea PSD și totodată celor care au susținut Guvernul și care i-au stat alături pe durata acestui mandat.

Am guvernat pentru oameni, pentru România și pentru mai bine. Așa cum am mai spus, nu am avut o guvernare perfectă, dar am avut o guvernare cu rezultate, o guvernare eficientă, orientată spre români și bunăstare, spre măsuri de sprijin pentru toate categoriile sociale și progres economic pentru țară. Am guvernat mai bine decât guvernele de dreapta și așa o vom face de fiecare dată când vom avea acest mandat.

 

Corina Crețu, propunerea care va trece cel mai rapid

Președintele Pro România, Victor Ponta, consideră că propunerea care va trece cel mai repede de evaluarea din Parlamentul European este Corina Crețu, iar portofoliul cel mai important este Extinderea.

“În primul apel pe care îl fac către domnul Iohannis, doamna Dăncilă, către toți liderii responsabili, trebuie să rezolvăm rapid cu comisarul european. Eu cred că propunerea Corina Crețu este propunerea care va trece cel mai rapid și va primi funcția și portofoliul cel mai important. Cel mai important portofoliu a fost Dezvoltarea regională. Nu mai putem să-l obținem pentru că l-am avut o dată. Din ce a rămas, cu siguranță extinderea este mai importantă, pentru că la Transporturi nu ai bani și nu ai ce să faci, în schimb la Extindere e vorba despre Republica Moldova”, a afirmat Ponta, joi, la Parlament.

 

Ministrul Marius Budăi: Liderul PNL și cel al USR au aruncat țara în haos

Ministrul Muncii și Justiției Sociale, Marius Budăi, îi acuză pe președinții Partidului Național Liberal (PNL), Ludovic Orban, și Uniunii Salvați România (USR), Dan Barna, că “au aruncat țara în haos”.

El a declarat, pentru AGERPRES, că unul dintre ei își dorește să fie premier, iar celălalt vrea alegeri anticipate, fără a avea “nicio soluție pentru români și pentru România”.

“Liderul PNL anunță că se vrea premier. Cel al USR că vrea alegeri anticipate. Aceștia sunt cei care au aruncat țara în haos. Nu au nicio soluție pentru români și România. O țară neguvernată va duce la explozia cursului de schimb leu-euro, la instabilitate economică, la creșterea prețurilor, va speria investitorii și deopotrivă pensionarii și salariații. Aceasta este opoziția. Nu dă doi bani pe români și România, ci vede doar propriile interese electorale”, a afirmat Budăi la scurt timp după adoptarea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului din care face parte.

 

Iohannis: Voi convoca partidele parlamentare la prima rundă de consultări mâine, începând cu ora 11,00

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că va convoca vineri partidele parlamentare la prima rundă de consultări, subliniind că este nevoie urgentă de un guvern, după ce moțiunea de cenzură a fost adoptată în Parlament.

“Voi convoca partidele parlamentare la prima rundă de consultări mâine, începând cu ora 11,00, fiindcă avem urgentă nevoie de un guvern. Voi asculta opțiunile partidelor și voi propune o soluție de Executiv cu mandat foarte clar, care să asigure o guvernare responsabilă și eficientă până la următoarele alegeri parlamentare, indiferent când se vor desfășura acestea”, a declarat Iohannis la Palatul Cotroceni.

El a subliniat că cea mai bună soluție sunt alegerile anticipate.

“Acestea nu se pot face decât dacă există un consens al formațiunilor parlamentare. În cadrul consultărilor va conta în ce măsură există un astfel de consens și care este cea mai bună variantă pentru bunul mers al României în perioada imediat următoare”, a adăugat Iohannis.

El a spus că sunt chestiuni care necesită o rezolvare urgentă, cum ar fi bugetul pentru anul viitor.

“România are nevoie de un buget corect pentru anul viitor. De asemenea, trebuie ca în cel mai scurt timp să facem o nominalizare de comisar european care să respecte standardele de profesionalism și credibilitate cerute de partenerii noștri din Uniunea Europeană. Suntem aproape în pragul alegerilor prezidențiale și avem responsabilitatea să asigurăm desfășurarea lor corectă și organizarea în cele mai bune condiții, inclusiv pentru românii din diaspora. Sunt probleme care nu suportă nicio amânare. Voi lua o decizie cu respectarea Constituției și având în vedere ca, indiferent de opțiunea aleasă, să fie asigurată stabilitatea României”, a arătat Iohannis.

 

Dăncilă: Fac apel la președinte să nominalizeze cât mai repede un premier

Premierul Viorica Dăncilă i-a cerut joi președintelui Klaus Iohannis să nominalizeze cât mai repede un nou prim-ministru, astfel încât să-și asume guvernarea.

“Moțiunea a trecut, toate partidele s-au unit pentru a trece această moțiune, au fost și colegi care au trădat. Nu este o problemă, plecăm cu datoria împlinită, am reușit să îndeplinim foarte multe lucruri, obiective din programul de guvernare, pe care oamenii le-au văzut și le-au simțit. Le doresc celorlalți să vină în plen, cât mai repede, cu o nouă formulă guvernamentală și cu un guvern. Fac un apel la președintele Iohannis să nominalizeze cât mai repede un premier, astfel încât să-și asume guvernarea”, a declarat Dăncilă la Parlament, după ce moțiunea de cenzură a fost adoptată cu 238 de voturi.

Întrebată dacă-și dă demisia din funcția de premier, ea a explicat: “Prin moțiune, guvernul este demis, automat”.

Fiind întrebată de ce se grăbește, în condițiile în care, inițial, a afirmat că nu va pleca de la șefia Executivului, Dăncilă a repetat: “Păi nu am vrut pentru că nu era o moțiune care a trecut, nu era vorba că vreau să plec, totuși sunt un om responsabil”. “În momentul în care pleci, pleci în urma unei moțiuni. Acum ne dorim să plecăm, să lăsăm un nou guvern, un nou program de guvernare care să guverneze țara și să ia măsuri. Vom intra în turul al doilea, mergem cu candidatura la prezidențiale înainte, sâmbătă vom avea lansarea candidatului. Dacă ne amintim, în 2016 PSD a venit din opoziție și a avut un scor foarte mare. Eu sunt convinsă că oamenii vor face comparație între ceea ce a făcut guvernul PSD și ce vor face cei care astăzi au dorit să vină la guvernare”, a declarat Dăncilă.

Lasă un comentariu