DECALOGUL DIASPOREI: SUMĂ DE PRINCIPII ALE CĂROR ÎNSUȘIRE NE-AR PRINDE BINE ȘI NOUĂ, CELOR DE ACASĂ!

Distribuie pe:

Cele 10 porunci ale exilului românesc, citite de ION RAȚIU în 1984, la Geneva, la primul Congres al Uniunii Mondiale a Românilor Liberi (UMRL):

1. Fii mândru că ești român. Afirmă-te întotdeauna ca atare. Suntem un popor nobil, vechi. Civilizația are rădăcini adânci în pământul țării noastre.

2. Afirmă-ți dragostea pentru patrie de câte ori ai ocazia. Nu pentru că ești șovin, ci pentru că dorești să servești pe cei rămași acasă.

3. Apără drepturile poporului român în totalitatea lui: nu regățeni, transilvăneni, basarabeni, bănățeni, timoceni, aromâni sau megleniți. Toți suntem români.

4. Ajută-ți compatrioții: din mai puținul ce ai, dă-ți tainul; nu-l precupeți.

5. Susține instituții românești din diaspora, oricât de modeste și imperfecte ar fi.

6. Nu critica niciodată, nici măcar “prietenește”, pe românul care se străduiește să apere sau să promoveze cauza națională. Fă tu mai bine.

7. Nu aduce nicio critică, nici măcar “constructivă” semenului tău care luptă. Critica ta să se afirme prin faptă; făcând mai mult și mai bine decât face el.

8. Fii totdeauna conștient că gelozia, invidia și calomnia constituie ultimul refugiu al omului frustrat și slab, care nu mai are nici țară și nici poziție în societate. Nu te lăsa pradă acestor sentimente inferioare.

9. Opune-te numai celor care guvernează la București pentru că ei siluiesc voința poporului român. Opoziția față de eforturile altor patrioți români este irosire de energie.

10. Fă ceva pozitiv pentru țara ta, pentru țara din care te tragi și pentru compatrioții tăi, oricât de modest sau neînsemnat; dar fă-o în fiecare zi.

Lasă un comentariu