SĂRACI, DAR ȘI RISIPITORI

Distribuie pe:

Un cititor fidel al cotidianului “Cuvântul liber” ne-a solicitat să publicăm în ziar o propunere adresată Primăriei municipiului Târgu-Mureș, privind valorificarea deșeurilor din sticlă. Inițiativa domniei sale presupune înființarea de către Consiliul local a unui atelier, unde să fie colectate deșeurile de sticlă și să fie prelucrate sub formă de recipiente, având în vedere că zilnic se aruncă la gunoi cantități mari de asemenea deșeuri, iar România importă masiv borcane și sticle din China. În plus, în acest atelier să fie angajați beneficiari de ajutoare sociale, după instruire. Cititorul nostru își argumentează propunerea cu aspecte legate de lipsa unor centre de colectare a deșeurilor reciclabile în Târgu-Mureș. Până anul trecut funcționa, la supermarketul Auchan, de la intrarea în municipiu, dinspre Corunca, un centru modern de achiziții pentru sticlă, PET-uri, hârtie, aparate de uz casnic... Zilnic, acolo erau predate cantități însemnate de asemenea deșeuri. Din câte am aflat, întreprinzătorul acestei afaceri, un norvegian, a trecut la cele veșnice, iar centrul s-a închis. Se mai spune că rromilor din Valea Rece și Livezeni, primăria le-a interzis să mai colecteze deșeuri, fiindcă împrăștiau gunoiul în jurul containerelor. Pe de altă parte, nimeni nu s-a implicat în înființarea unor centre de colectare a deșeurilor reciclabile, iar de multe ori containerele sunt pline cu gunoi menajer, fiind ridicate cu întârziere.

La prima vedere, propunerea cetățeanului pare una minoră, lipsită de importanță, în condițiile în care municipalitatea se confruntă cu o criză financiară majoră, din cauza neînțelegerilor din Consiliul local. Veți spune că sunt alte priorități pe agenda primarului și a colaboratorilor săi. Bine, bine, susținem demersurile edilului privind neînțelegerile cu consilierii UDMR, dar, pentru rezolvarea deșeurilor din municipiu, și un oraș curat, aspect apreciat de turiștii care ne vizitează, nu-i nevoie de prea mulți bani. Sunt de apreciat eforturile întreprinse de Primărie în domeniul înfrumusețării orașului, amenajarea unor puncte de relaxare etc, dar, în ce privește deșeurile menajere, armata de funcționari publici nu a întreprins mare lucru. Nu este nevoie de bani publici pentru colectarea și valorificarea deșeurilor regenerabile. Trebuie doar încurajat un întreprinzător privat, care să colecteze și să valorifice sticla, PET-urile și hârtia de pe domeniul public. Să înțelegem că rromii nu mai au acces în acest domeniu, că în unele locuri s-au montat containere pentru o selecție în depozitarea deșeurilor, că în școlile târgumureșene se face o campanie de educație în rândul elevilor, care să-și sensibilizeze părinții în sensul selectării gunoaielor, dar de ce nu se finalizează valorificarea eficientă a unor materiale în care s-au investit bani grei, uneori chiar din importuri. Pe bună dreptate cititorul nostru se întreabă: De ce suntem risipitori? Întreprinzătorul din Norvegia ne-a dat o lecție, mai ales că valorifica deșeurile de sticlă și plastic, la o firmă de reciclare din Buzău. Până una alta, rromii culegători trebuie lăsați să recolteze deșeuri menajere și să fie instruiți în ce privește ordinea și curățenie din jurul containerelor .Un alt aspect care ne caracterizează sărăcia și risipa este cel legat de domeniul energiei regenerabile, prea puțin implementat la noi. Potrivit unui raport al Agenției Internaționale pentru Energie, lumea trebuie să accelereze adoptarea energiei din surse regenerabile, în special când vorbim de sectorul energiei electrice, altfel vom rămâne în urmă în lupta împotriva schimbărilor climatice. Același raport subliniază faptul că până în 2023 sursele regenerabile de energie vor reprezenta 20 la sută din producția totală de energie electrică în lume. Se recomandă utilizarea surselor regenerabile de energie, pentru transport și căldură în locuințe, în industrie, în domenii în care se consumă cea mai mare parte a energiei din lume.

La noi, în județul Mureș, au fost demarate proiecte privind energia regenerabilă, deocamdată anemice. De pildă, există o societate comercială care întocmește și execută proiecte pentru energia electrică prin panouri voltaice. La ora actuală, sunt alocați pentru Agenția pentru Dezvoltare Rurală Centru Alba, de care aparține și județul Mureș, suma de 15 milioane de euro și sunt depuse 3.300 de cereri, sesiunea de depunere a cererilor fiind sistată până la noi ordine. O altă societate mureșeană este profilată pe montarea de panouri solare pentru încălzirea apei menajere. Deocamdată, valoarea unei investiții în acest domeniu este de 11.000 de lei. Important este că mureșenii sunt deschiși la investiții în energia regenerabilă. Mai amintim și faptul că la noi în județ există zone unde pot fi montate instalații pentru energia eoliană. Iarăși și iarăși mă întreb: De ce nu sunt montate panouri solare pentru apa caldă menajeră, pe fiecare spital sau instituție publică din Târgu-Mureș...?

 

Lasă un comentariu