BOGĂȚIA, GUVERNATORUL ȘI... JOCURILE OLIMPICE

Distribuie pe:

* Pe vremea vechilor greci erau la modă așa-numitele jocuri olimpice, cum sunt cele de azi, din patru în patru ani. La aceste jocuri se adunau zeci de mii de oameni. La un astfel de joc s-a dus odată și un bătrân atenian. Când a ajuns acolo, toate locurile erau ocupate, pe de o parte de atenieni, iar de altă parte de spartani. Nimeni nu s-a ridicat pe moment să-i ofere locul. La un moment dat, un tânăr spartan s-a ridicat și i-a oferit locul său. Atunci bătrânul atenian, ridicând mâinile în semn de predică, rosti acele faimoase cuvinte: “Atenienii cunosc legea - dar spartanii o împlinesc”.

Aici se adeveresc cuvintele Sfintei Scripturi: “Nu cei ce aud (știu) legea sunt drepți la Dumnezeu, ci cei ce împlinesc legea vor fi îndreptați” (mântuiți). (Romani cap. 2. vers.13)

***

* “Pe vremea când Sfântul Nicolae era conducătorul spiritual al Mirelor Lichiei, era un conducător politic, un guvernator nedrept și zbir. Odată, acesta pentru a trece în fața împăratului Romei ca un supus destoinic, a condamnat la moarte trei creștini, care nu erau cu nimic vinovați. Oamenii, disperați, au alergat la Sf. Nicolae, care, după ce a auzit ce se întâmplă, a plecat la guvernator să-i explice situația adevărată a celor trei nevinovați. Dar, guvernatorul nu ceda; atunci Sf. Nicolae l-a certat, i-a arătat fărădelegea sa și pedeapsa ce va urma, i-a spus că se duce la împărat pentru a-i arăta fărădelegile sale. Guvernatorul a cedat, și chiar mai mult, și-a cerut iertare pentru faptele sale”.

“Domnilor guvernatori de azi. Și noi, unii preoți, ne ridicăm glasul pentru dreptate; dar o facem pentru că așa ne-a poruncit Domnul Luminii Iisus Hristos: «Mergând, învățați toate neamurile...» (Matei 28, 20)... Mustră, ceartă, îndeamnă... și așa cum frățiile voastre încercați să vă faceți meseria, și noi, preoții, dorim să ascultăm porunca divină spre a dvs. îndreptare și bunăstare națională” (n.a.).

***

* “Omule! Nu te bucura de bogăție, căci grijile pentru ea separă de cele mai multe ori pe om de Dumnezeu, chiar și împotriva socotinței sufletului. Nu cere de la Dumnezeu cele plăcute, ci numai cele folositoare; căci cerându-le pe acelea nu ți le va da, iar dacă le primești, se vor strica. Virtutea cumpătării e cămașa lui Dumnezeu. Țese-o și fă-te înveșmântător al Celui ce îmbracă făptura - Dumnezeu”.

Nil din Ancyra - cuvios și scriitor bisericesc

Lasă un comentariu