REMEDII CARE COMBAT ASTENIA DE TOAMNĂ

Distribuie pe:

Îți poți prepara singur o tinctură din 10-15 linguri de rozmarin, dintr-un pahar de alcool rafinat și unul de apă. Amestecul se lasă la macerat zece zile. Se ia câte o linguriță de tinctură de trei-patru ori pe zi, înainte de masă. Produsele stupului sunt revitalizante. Trecerea de la un anotimp la altul, care implică modificări de temperatură și de lumină, afectează și sistemul imunitar. Pentru a preveni și a combate stările de epuizare cauzate de astenie, dar și pentru întărirea imunității, este indicată includerea în alimentație a produselor apicole. Cele mai bune proprietăți vitaminizante și mineralizante le are mierea de salcâm. La un kilogram de miere se adaugă un kilogram de lămâi, amestec din care se consumă câte o lingură înaintea meselor principale. Poți folosi mierea de tei dacă ai probleme cu somnul. Un alt produs apicol care conferă o stare de confort psihic este polenul. Dimineața, pe stomacul gol, adaugă două linguri de polen și una de miere într-un pahar cu apă sau cu suc de fructe. Pentru proprietățile energizante, poți opta și pentru lăptișorul de matcă. Acesta se administrează pe stomacul gol, câte 100-1.000 mg/zi, amestecat cu miere sau sub formă de comprimate. Mărarul îți redă energia. Maceratul preparat din 20 de linguri de semințe de mărar și dintr-un litru de vin roșu, care se lasă acoperit timp de opt zile, are proprietăți energizante. Este indicat să consumi câte un păhărel din acest macerat după fiecare masă.

Toamna, apariția oboselii, insomniei, migrenelor și dificultății de concentrare, simptome aparent fără o cauză anume, sunt atribuite asteniei. Tratamentele naturale combat eficient astenia, fără efecte adverse.

Cele mai cunoscute și folosite tratamente în caz de astenie sunt sunătoarea și valeriana. Sunătoarea combate oboseala și stările depresive și reglează somnul. Se poate folosi sub formă de infuzie obținută dintr-o linguriță de plantă la 250 ml de apă clocotită. Zilnic, se beau câte una-două cești de infuzie de sunătoare. Poți să apelezi și la tinctura din sunătoare, din care este indicat să iei câte zece picături de două-trei ori pe zi. Deși nu dă dependență, sunătoarea prezintă un alt inconvenient: administrată pe termen lung, poate duce la senzația de uscăciune a gurii, oboseală, amețeli, dureri de cap, disconfort gastric și la nevralgii. Valeriana are efect calmant, acțiune sedativă, anxiolitică și antidepresivă și este întrebuințată pentru atenuarea stării de hiperexcitabilitate nervoasă și pentru combaterea insomniei. Se poate folosi sub formă de tinctură. În caz de insomnie, sunt indicate câte 15-20 de picături, diluate în 50 ml de apă, care se iau cu o jumătate de oră înainte de culcare. Pentru efectul calmant, se pot lua câte zece picături, de trei ori pe zi, diluate în 50 ml de apă. Valeriana se poate administra și sub formă de capsule, câte una de două-patru ori pe zi. În cazul tulburărilor de somn, se ia o capsulă cu 30-60 de minute înainte de culcare. Rozmarinul combate oboseala contra asteniei și stării de slăbiciune.

Lasă un comentariu