SFÂRȘITUL LUMII, PEDEAPSĂ DE LA DUMNEZEU!?

Distribuie pe:

Una dintre profețiile cele mai vechi și mai răspândite este cea despre sfârșitul lumii. Ca și mitul Genezei și cel al Potopului universal, sfârșitul lumii este considerat inevitabil, fie printr-o inundație globală, fie printr-un pârjol devastator, de fiecare dată omenirii oferindu-i-se însă șansa de a începe de la zero.

Apocalipsa, anunțată de apostolul Ioan, a cărui profeție biblică este despre sfârșitul lumii și a venirii unei împărății noi și o viață veșnică celor care s-au mântuit. Există însă modalități de interpretare a Bibliei de către Biserica creștină: concepția că Apocalipsa descrie evenimente din trecut, concepția că se prezintă o vedere panoramică a istoriei până la a două venire a lui Hristos, concepția idealistă care susține o descriere simbolică, poetică a evenimentelor.

Perceput ca o pedeapsă a lui Dumnezeu, sfârșitul omenirii este reluată de mitologiile egipteană, greacă, babiloniană, chineză, amerindiană și ale popoarelor nordice. Găsind multiple similitudini între mitologiile Greciei și ale Japoniei, cercetătorii consideră că ele sunt explicabile prin existența unei memorii universale, transmise de către omenirea originară a supraviețuitorilor care s-au stabilit ulterior în diferite colțuri ale planetei.

Sfârșitul lumii nu ar însemna neapărat sfârșitul vieții sau al Pământului. Tot mai mult se consideră că este vorba despre un sfârșit relativ, al unui mare ciclu evolutiv, care semnifică un nou început. În acest context, se impune analiza unei date care figurează în calendarul poporului Maya, care ar fi trebuit să se întâmple la 21 decembrie 2012, ziua solstițiului de iarnă. Cum rămâne atunci cu maleficul an 2000, care nu s-a adeverit a fi ultimul, după cum anunțau profetic unii? Ar exista o legătură între aceste două date, dacă am ține seama de faptul că 21 decembrie 1999 este o zi care marchează în calendarul Maya începutul ciclului de 13 ani, care, alăturat celui de 5.125 de ani, formează un ciclu integral în istoria omenirii. Acest ciclu s-a încheiat la 21 decembrie 2012, fără a se preciza însă ce fel de catastrofă va pune capăt acestei epoci din viața omenirii. Poate că se va produce inversiunea polilor magnetici ai Pământului, stabilită de unii pentru 2012, care nu s-a întâmplat (acest fenomen s-ar produce o dată la 5.000 de ani). Mai precis că se va întâmpla pe 29 iulie 2016, ceea ce nu s-a adeverit, polii pământului au rămas la locul lor.

În ce privește într-adevăr sfârșitul sfârșiturilor, am avea teoretic încă circa 5 miliarde de ani, exact atât cât va exista sistemul solar, practic însă este posibil un cataclism cosmic sau terestru (nuclear) de proporții, care ar șterge orice urmă de viață pe Terra.

Lasă un comentariu