VALOAREA TERAPEUTICA A CARTOFULUI

Distribuie pe:

În practica medicală, cartoful este folosit nu numai ca sursă de vitamine, elemente minerale, hidrați de carbon și .aminoacizi, ci și pentru profilaxia și tratarea unor afecțiuni. Cartoful posedă calități ce accelerează cicatrizarea rănilor, precum și proprietăți antiimflamatorii și spasmolitice. Amidonul obținut din cartof exercită o acțiune anti-inflamatorie, emolientă, protectoare. Tuberculii ocupă un loc important în hrana dietetică în afecțiunile tractului gastro-intestinal. Sucul proaspăt de cartof frânează secreția glandelor digestive, de aceea este eficient în gastrite și ulcer.

Cartoful normalizează activitatea inimii, este indicat în aritmii. Bolnavilor cu edeme li se recomandă să consume până la un kilogram de cartofi nesărați pe zi sub orice formă, dar neapărat cu coajă. Sucul proaspăt de cartofi în cantități nu prea mari exercită o acțiune binefăcătoare asupra sistemului cardiovascular, contribuie la scăderea tensiunii arteriale.

În popor este larg răspândită tratarea inflamațiilor căilor respiratorii superioare prin inspirarea aburilor de cartofi proaspăt fierți care conțin o serie de substanțe medicamentoase volatile.

Cartoful este folosit și sub formă de mască hrănitoare pentru pielea uscată sau pentru pielea arsă de soare. În acest scop, cartoful trebuie fiert cu coajă, frecat cu smântână sau frișcă și întins într-un strat egal pe față.

Folosirea cartofului ca medicament trebuie făcută cu precauție și rațional, ținând seama de starea bolnavului și numai sub supravegherea medicului. Cartofii încolțiți sau înverziți pot fi cauza multor intoxicații grave.

Lasă un comentariu