MEDICUL CARE NE ÎNCÂNTĂ ȘI NE CÂNTĂ: COSTI DUMITRU

Distribuie pe:

Motto: “Prin cântecul și portul popular, mi-am propus să dau forță și frumusețe tradițiilor românești”!

Costi Dumitru, interpretul de muzică populară românească, este de profesie medic. A absolvit UMF Târgu-Mureș. Ocupația sa actuală: Key Account Manager, Pfizer Romania, în Sângeorgiu de Mureș, jud. Mureș. Costi Dumitru a absolvit Școala Populară de Arte din Târgu-Mureș, clasa profesorului Valentina Teanc. A avut numeroase apariții la emisiuni televizate, precum: TVR, Hora Tv, Etno Tv, Favorit T, Agro Tv, Național Tv, Ardeal Tv, Tv AS Târnăveni, Știi Tv Târgu-Mureș, TTM Târgu-Mureș, Sângeorz Tv, Orizont Tv Cluj.

De asemenea, a fost manager de proiect al următoarelor spectacole tematice: “Ia Românească”, 2017, 2018, 2019 - Târgu-Mureș și Sângeorgiu de Mureș; “Imnul Național”, 2017, 2018, 2019 - Târgu-Mureș și Sângeorgiu de Mureș; “Ziua Națională a României”, Sângeorgiu de Mureș, 2017, 2018; “MedievArt Fest”, Cetatea Medievală, Târgu-Mureș, 2018. Este de asemenea fondator, împreună cu Ovidiu Furnea, al Grupului Vocal al Garnizoanei Târgu-Mureș ,,Horea, Cloșca și Crișan”, 2017; președinte-fondator al Asociației Culturale “Doruri Mureșene”, cu proiecte derulate în ultimii 3 ani.

Date de contact: tel: 0722/62.02.53; e-mail: costimv@yahoo.com; Facebook: Costi Dumitru; You Tube: Costi Dumitru Folclor Mureș. Vă redăm în continuare convorbirea pe care am avut-o recent cu domnia-sa:

- Să începem cu o întrebare simplă: Cine este Costi Dumitru?

- Sunt un om ce își propune obiective pe termen mediu și lung, atât în viața profesională, cât și în cea artistică. Toate deciziile legate de aceste obiective le iau sfătuindu-mă cu familia. Familia este pilonul meu de stabilitate.

- Ce v-a atras și de ce ați ales să cântați muzică populară?

- În primul rând, pentru că îmi place să dăruiesc emoții, oamenilor. Cântând, mă simt mai relaxat și mă ajută, oarecum, să-mi păstrez un echilibru în tot ceea ce fac.

- Cum se împacă meseria de interpret de muzică populară cu medicina, se completează, se exclud? Ați analizat vreodată problema?

- A fi medic presupune o anumită rigurozitate în tot ceea ce faci. Presupune să te educi permanent, să studiezi, dar și să lucrezi în echipă. Care este obiectivul unui medic? Acela de a ajuta pacientul, printr-un tratament bine condus, bine prescris, o intervenție chirurgicală bine făcută și altele. Care este scopul muzicii? Este acela de a ajunge la sufletul omului, de a-l mângâia. Ca medic, m-am ocupat de partea “fizică”, să zicem, a omului, iar ca solist de muzică populară, încerc să pătrund în sufletul omului. Ca medic, este necesar să te specializezi permanent. La fel se întâmplă și în muzica populară... Deși am absolvit Școala Populară de Arte Mureș, iau în continuare, săptămânal, ore de canto. În concluzie, trebuie să ne adaptăm permanent noului și să fim în pas cu vremurile.

- De ce ați ales muzica populară și nu un alt gen muzical?

- Din punctul meu de vedere, un popor nu trebuie să-și uite tradițiile și trecutul. Cred că tradițiile populare românești reprezintă pilonul de bază al existenței noastre pe aceste pământuri și avem obligația morală să dăm mai departe ceea ce ne-au lăsat bunii și străbunii noștri. Cu ajutorul simbolurilor acestor tradiții putem afla cine suntem și de unde venim, ca popor...

- Cum putem afla aceste lucruri?

- Extrem de simplu: încercând să descifrăm și să înțelegem ce rost și ce înțeles aveau tradițiile românești. Ce reprezentau, în esența lor? Dacă înțelegem ce gândeau și simțeau acei oameni care au creat de-a lungul timpului aceste tradiții, obiceiuri etc., vom înțelege și ce mesaje vroiau să transmită. Fiecare motiv tradițional, în funcție de zona de proveniență, are o anumită particularitate, este definit într-un anume fel... Și asta este extraordinar! Tocmai de aceea avem o Românie frumoasă și din punct de vedere folcloric.

- Cum am putea promova mai bine toate aceste tradiții, obiceiuri românești?

- Eu vă pot da exemplul meu, prin Asociația Culturală “Doruri Mureșene”, al cărei manager sunt, organizez de 3 ani două evenimente culturale dedicate iei românești și Imnului Național. Sunt două simboluri naționale care trebuie să rămână permanent, oriunde ne-am afla, în sufletul românilor.

- Ați putea renunța la activitatea medicală pentru a vă dedica doar muzicii populare?

- Nu aș pune problema în felul acesta. Cele două “profesiuni” sunt profesiuni vocaționale, care se completează una pe cealaltă. Eu am profesat câțiva ani ca medic, după care am ales domeniul vânzări-marketing, tot în domeniul medical, la o companie multinațională. Important este să faci ceea ce îți place, să pui suflet în ceea ce faci și rezultatele nu vor întârzia să apară. Iar stabilitatea financiară, care, cu siguranță, este importantă pentru fiecare dintre noi, derivă din capacitatea ta de a analiza resursele și oportunitățile pe care le ai la dispoziție, astfel încât să obții efectul maxim din ceea ce ai planificat.

- În încheiere, un gând pentru cititori?

- Am putea învăța multe din eșecurile noastre, dacă avem înțelepciunea și forța de a rămâne optimiști.

 

Lasă un comentariu