ANRE: PIAȚA DE GAZE VA FI COMPLET LIBERALIZATĂ LA 1 APRILIE 2021, IAR CEA DE ELECTRICITATE LA 1 IULIE 2021, INCLUSIV LA CONSUMATORII CASNICI

Distribuie pe:

Piața de gaze naturale va fi complet liberalizată la 1 aprilie 2021, iar cea de energie electrică la 1 iulie 2021 și prețurile reglementate vor fi eliminate inclusiv la consumatorii casnici, pentru a exista concurență în piață, a anunțat, luni, Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE).

“Va fi o liberalizare completă la 1 aprilie 2021 la gaze și la 1 iulie 2021 la energie electrică, atât pe piața angro, cât și pe cea de retail, adică și la consumatorii finali”, a afirmat oficialul ANRE, într-o conferință de specialitate.

Potrivit acestuia, măsura a fost agreată de toți participanții la piață, precum și de Comisia Europeană.

“Nu mai are niciun rost să păstrezi piața reglementată pe segmentul de retail, dacă piața angro este liberalizată. Am discutat cu toți actorii din piață și cu Comisia Europeană și toată lumea a fost de acord că nu este o abordare sănătoasă să menții prețurile reglementate la consumatorii finali casnici, dacă ai o piață liberă pe angro. Tot timpul vei avea de-a face cu diferențe în plus și minus, care trebuie reglate și care influențează concurența. Scopul este să avem concurență, iar furnizorii mari și cei mici să se concureze în piață, ceea ce se poate realiza doar în condițiile unei piețe liberalizate complet”, a explicat Bege.

ANRE va continua să avizeze doar tarifele de furnizare în regim de ultimă instanță, pentru o perioadă limitată, în caz de urgențe, precum falimentul sau incapacitatea furnizorului de a livra energie sau gaze.

Toate aceste măsuri vor fi legiferate fie prin lege, fie printr-o ordonanță de urgență pregătită de ANRE și de Ministerul Energiei, a mai spus Bege.

El a amintit că există o procedură de infringement în sectorul gazelor, declanșată de Comisia Europeană, care se află în stadiul de aviz motivat și care poate fi închisă doar în cazul în care aceste măsuri de liberalizare sunt legiferate.

“Am primit o amânare de trei luni de la Comisia Europeană, astfel că trebuie să rezolvăm problema până la 26 decembrie. În cazul în care lucrurile se blochează în Parlament, avem pregătit un proiect de ordonanță de urgență, identic cu ce se discută în Parlament. Sper ca tulburările la nivel politic să nu pericliteze acest plan, pentru că nu cred că Comisia Europeană va fi dispusă să ne dea alte termene”, a arătat reprezentantul ANRE.

Dacă România nu rezolvă aceste probleme în termenul acordat de Comisia Europeană, adică 26 decembrie, dosarul de infringement va ajunge la Curtea Europeană de Justiție.

Lasă un comentariu