LA NIVEL GLOBAL, OAMENII NU AU TIMP ȘI BANI PENTRU A TRĂI SĂNĂTOS!

Distribuie pe:

Dintr-un sondaj global, realizat de PwC Health Research Institute (Institutul de Cercetare a Stării de Sănătate), reiese că incidența în creștere a bolilor cauzate de modul de viață al oamenilor, care este influențat de factori precum izolarea socială, inegalitatea de venituri, alimentația sau poluarea, amenință să sufoce bugetele de sănătate din întreaga lume.

Degeaba a progresat medicina...

Potrivit studiului, comportamentul oamenilor, mediul de viață și condițiile socio-economice influențează în proporție de 80% sănătatea unei persoane.

Medicina modernă a progresat enorm, iar tratarea bolilor poate părea mai la îndemână acum, însă chiar și cele mai avansate tehnologii medicale sunt ineficiente atunci când oamenii se confruntă cu izolarea socială, inegalitatea de venituri, alimentația și poluarea.

Previziunile sunt îngrijorătoare, astfel: rata de incidență a obezității va depăși 68% din totalul populației, în multe țări, până în anul 2025, amplificând riscul bolilor cardiovasculare, a diabetului sau chiar a cancerului. În aceste condiții, se anticipează că va crește exponențial presiunea asupra bugetelor publice și private, atât în țările bogate, cât și în cele sărace.

Se caută soluții urgente

Cheltuielile pentru asistența medicală, la nivel global, se situează la 8,4 trilioane dolari în fiecare an. Abordarea factorilor sociali care influențează starea de sănătate a populației este urgentă, iar angajatorii, autoritățile, companiile farmaceutice, asigurătorii și medicii trebuie să găsească împreună soluții cu impact, atât asupra vieții oamenilor, cât și asupra bugetelor.

În unele state se conturează deja strategii care pot fi replicate la nivel mondial, precum programe de prevenție, având la bază aplicații digitale de monitorizare a stării de sănătate sau a evoluției unor afecțiuni, contracte între autorități și companiile farmaceutice, bazate pe rezultatele terapiilor, sau programe sociale de conectare a pacienților cu aceleași boli.

Medicii nu atrag atenția asupra riscurilor

Principalele concluzii ale sondajului arată că 57% dintre persoanele chestionate au spus că medicul nu le-a spus niciodată despre factorii sociali care le afectează sănătatea. Unul din cinci respondenți a indicat că nu își poate permite un stil de viață sănătos, din cauza banilor, iar 20% spun că nu au timp pentru comportamente sănătoase.

35% nu dorm suficient, pentru că au mai multe joburi, au grijă de alți membri ai familiei, nu au o locuință adecvată sau suferă de stres, iar 26% cred că prea mult timp petrecut pe telefonul mobil sau pe rețelele sociale le afectează stilul de viață.

Prețul medicamentelor va fi legat de rezultatul tratamentelor

O altă concluzie a studiului se referă la faptul că investițiile realizate până acum, în programe de sănătate, nu au reușit să schimbe obiceiurile nesănătoase care să prevină afecțiunile cronice.

De exemplu, între anii 1990 și 2010, rata fumatului a scăzut cu 31%, consumul de alcool cu 8%, în timp ce rata consumului zilnic de legume a crescut cu doar 2%. Jumătate dintre directorii de companii bio-farmaceutice spun că practicile tradiționale de stabilire a prețurilor la medicamente sunt nesustenabile, iar 90% arată că următorul val de produse inovatoare va fi o provocare pentru sistemele de sănătate.

Unele state au început să experimenteze contractele bazate pe valoarea adusă de medicamente, care leagă prețul de rezultatele tratamentelor pe pacienți. În aceste cazuri, producătorii sunt direct interesați să se asigure că pacienții își iau toate medicamentele, conform prescripțiilor, și că au un mod de viață sănătos.

Altfel, trebuie să returneze parte din prețul compensat. Monitorizarea pacienților cu ajutorul aplicațiilor pe bază de inteligență artificială, instalate pe smartphone sau ceasuri inteligente, reprezintă o tendință care poate ajuta sistemele de sănătate.

***

Sondajul PwC a fost efectuat în iunie 2019, pe un eșantion de 8.000 de persoane, din opt teritorii diferite de pe glob, la care se adaugă interviuri cu liderii organizațiilor medicale și o analiză a peste 20 de studii de caz. 

Lasă un comentariu