PREȘEDINTELE CNAS: TOȚI PACIENȚII CU AMIOTROFIE VOR INTRA ÎN TRATAMENT DUPĂ RECTIFICAREA BUGETARĂ

Distribuie pe:

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) Vasile Ciurchea, a declarat, luni, că toți pacienții cu amiotrofie musculară spinală vor intra în tratament după rectificarea bugetară din luna noiembrie.

“În toate țările din lume există prioritizare, în toate țările există listă de așteptare și în România, în acest moment, pentru bolnavii cu amiotrofie, există o listă de așteptare de 77 de pacienți, din care 31 copii și 46 adulți. Am spus celor cu care am discutat că tratamentul va fi absolut egal și absolut rambursat pentru toți pacienții, indiferent de vârstă. În momentul de față sunt în tratament 63 de bolnavi, am făcut toate demersurile pentru rectificare în care să primim bani pentru continuarea tratamentului la anul, că pentru acest an avem de continuat tratamentul, și de a include cei 77 de bolnavi care sunt pe listă în momentul de față”, a spus Vasile Ciurchea.

El a avut o discuție, luni, cu reprezentanții mai multor asociații care reprezintă pacienții cu amiotrofie spinală pe tema accesului pacienților la tratamentul cu medicamentul Nusinersen, în contextul în care a fost organizat un protest în cursul dimineții, în fața CNAS.

Vasile Ciurchea a dat asigurări că se vor primi bani în urma rectificării bugetare.

“Indiferent cine va fi la conducerea Casei Naționale, lucrurile se pot întâmpla doar așa, nu se poate altfel. În momentul de față nu avem bani pentru cei 77 de pacienți, ne-a preocupat să asigurăm tratamentul bolnavilor care deja a fost inițiat, pentru că nu poți să oprești un tratament, am asigurat urgențele, deci lipsa de așteptare este pentru bolnavii adulți, sunt 46. Urgența o stabilește medicul curant”, a mai spus președintele CNAS.

Ciurchea a mai afirmat că tratamentul “este egal pentru copii și adulți”.

“Nu va modifica nimeni protocolul, el rămâne același. Tratamentul este egal pentru copii și adulți. Sigur că există o prioritizare pentru copii, pentru că și din studiile clinice ale medicamentului, rezultă - cu cât îl dai mai devreme de la debutul bolii, deci cu cât vârsta este mai mică, cu atât rezultatele sunt mai bune”, a declarat Vasile Ciurchea, după întâlnirea cu reprezentanții asociațiilor de pacienți.

Aproximativ 25 de persoane care suferă de amiotrofie spinală și însoțitorii acestora au protestat, luni, în fața CNAS, cerând acordarea tratamentului pentru toate persoanele care suferă de această boală.

Lasă un comentariu