PESTE UN MILLIARD DE OAMENI AU PROBLEME DE VEDERE

Distribuie pe:

La nivel mondial, peste un miliard de oameni trăiesc cu o deficiență de vedere, deoarece nu primesc îngrijirea de care au nevoie pentru afecțiuni precum miopia, prezbitismul, glaucomul sau cataracta, susține primul Raport mondial dedicat vederii, publicat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS, cu ocazia Zilei Mondiale a vederii, marcată pe 10 octombrie).

În document se arată că îmbătrânirea populațiilor, evoluția stilului de viață și problemele de acces la îngrijirea oculară, în special în țările cu venituri mici sau medii, sunt printre principalii factori responsabili de creșterea numărului de persoane cu deficiențe de vedere.

“Afecțiunile oculare și problemele de vedere sunt foarte frecvente și, prea des, nu sunt tratate. Este inacceptabil ca 65 de milioane de oameni să fie orbi sau cu deficiențe de vedere, atunci când vederea lor ar fi putut fi corectată, peste noapte, de o operație de cataractă, sau că peste 800 de milioane de oameni au dificultăți în viața de zi cu zi, pentru că nu au ochelari”, a declarat Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

Cel puțin 2,2 miliarde de persoane suferă de deficiențe de vedere sau de orbire, dintre care peste 1 miliard prezintă o afecțiune care ar fi putut fi evitată sau încă nu este tratată.

Este nevoie de aproximativ 14,3 miliarde de dolari pentru a trata miliardul de persoane care suferă de deficiențe de vedere sau de orbire din cauza miopiei, a prezbitismului sau a cataractei.

Reducerea timpului petrecut în aer liber și intensificarea activităților care solicită vederea de aproape duc la creșterea numărului de persoane cu miopie, iar tot mai multe persoane sunt diagnosticate cu diabet, în special de tip 2, care, dacă nu este detectat și tratat, poate afecta vederea. Aproape toți diabeticii vor dezvolta retinopatie, într-o formă sau alta, în timpul vieții, avertizează autorii raportului.

Lasă un comentariu