“AMAZONUL EUROPEI” VA FI INCLUS PE LISTA UNESCO A ARIILOR PROTEJATE

Distribuie pe:

Rezervația biosferei Mura-Drava-Dunăre, denumită și “Amazonul Europei”, a fost nominalizată pentru a fi inclusă pe lista UNESCO a ariilor protejate, de cinci state europene, Austria, Slovenia, Croația, Ungaria și Serbia. Astfel, peisajul, de o extraordinară frumusețe, creat de cursurile de apă Mura, Drava și Dunăre, ce se întinde pe o arie de aproape 930.000 de hectare, din Austria și până în Serbia, va deveni prima rezervație a biosferei, păstrată în comun de cinci state.

Aceste trei cursuri de apă, care străbat cele cinci țări menționate, formează o centură verde de 700 de kilometri în jurul unei arii pe care se află numeroase monumente ale naturii, dar și culturale și istorice. Zona rezervației va acoperi peste 280.000 de hectare și va include 13 arii protejate, totul fiind înconjurat de o zonă tampon de peste 650.000 de hectare.

Păduri inundate, lunci și dune, insule fluviale oferă habitatul ideal pentru peste 250.000 de păsări migratoare, dar și pentru numeroase viețuitoare amenințate cu dispariția, precum vulturul de mare cu coadă albă. Aproape 900.000 de oameni depind de cursurile de apă Mura, Drava și Dunăre. Zonele de luncă protejează așezările de inundații, râuri și afluenți care asigură necesarul de apă, iar peisajul extraordinar atrage numeroși turiști.

Lasă un comentariu