COPIII DISPĂRUȚI ÎN EUROPA AU TELEFON GRATUIT DE URGENȚĂ - 116.000!

Distribuie pe:

Uniunea Europeană (UE) a înființat anul trecut numărul de urgență 116.000, prin care se oferă sprijin juridic, social, administrativ, psihologic și emoțional complet gratuit. Serviciul funcționează non-stop și se adresează copiilor dispăruți și familiilor acestora.

La fiecare două secunde, dispare un copil!

Numărul de urgență gratuit - 116.000 este activ în toate cele 28 de țări membre ale Uniunii Europene, inclusiv în România, dar mai este funcțional și în Albania, Serbia, Ucraina și Elveția.

Potrivit statisticilor, la fiecare două secunde, în Europa, un copil este raportat ca fiind dispărut, conform organizației Missing Children Europe, ceea ce înseamnă că 250.000 de copii sunt dați dispăruți anual. Dintre aceștia, 57,2% sunt fugiți de acasă (incluzând aici și copiii care sunt dați afară din casă sau dintr-un centru de îngrijire a minorului).

De precizat că, în România, familiile sau copiii care se află în astfel de situații pot apela, atât numărul european 116.000, cât și numărul național 116.111.

De ce dispar copiii                    

Printre cele mai importante motive care duc la dispariția copiilor se află neglijarea acestora de către părinți, adică neasigurarea de către părinți a condițiilor decente de trai, ignorarea nevoilor emoționale ale copiilor, lipsa de supraveghere și protecție a copiilor din partea familiei, lipsa de comunicare, violența în familie, abuzul fizic, sexual, emoțional sau psihologic.

La aceste cauze se adaugă și consumul de alcool și de droguri, atât al copiilor, cât și al părinților, abandonul școlar sau notele mici, bullying-ul asupra copilului, dorința minorului de a câștiga bani pentru a-și ajuta familia, influența anturajului și suferința mintală.

În general, copiii care fug de acasă devin victime ușoare ale prădătorilor sexuali sau ai traficanților de persoane.

Specialiștii colaborează cu autoritățile

Din cele peste 90.000 de apeluri privind dispariția minorilor efectuate anul trecut la numărul unic de urgență, 19% au fost inițiate de către copii care erau pe punctul de a fugi de acasă sau deja plecaseră din familie. Aproape 2.000 de copii au fugit de acasă din cauza violenței sau a neglijării din partea familiei sau din cauza problemelor pe care le întâmpină la școală.

Specialiștii care răspund la numărul de urgență cooperează strâns cu autoritățile care inițiază și conduc investigațiile pentru a-i găsi pe minorii dispăruți, astfel că 42% dintre acești copii dispăruți sunt găsiți de către poliție, în timp ce 30% se întorc singuri acasă.

Datele statistice europene arată că 74% dintre copiii dispăruți sunt găsiți în mai puțin de o săptămână de la dispariție, însă cu cât trece mai mult timp de la dispariția copilului, cu atât crește riscul ca acesta să fie găsit decedat ori să fie abuzat sexual sau traficat.

În ceea ce privește răpirea, statisticile europene arată că cei mai expuși sunt copiii mai mici de 14 ani, iar 45% dintre copiii răpiți anul trecut au fost luați de către un necunoscut.

***

Experții europeni recomandă ca părinții să aibă cu copiii lor o relație bazată pe comunicare și încredere și să îi învețe pe aceștia să îi mărturisească unui adult atunci când sunt atinși într-un mod indecent, dacă li se fac propuneri sexuale sau dacă sunt abuzați sexual.

Lasă un comentariu