JOI, 10 OCTOMBRIE “BUNĂTĂȚI” DIN JUDEȚUL MUREȘ, LA ZIUA NAȚIONALĂ A PRODUSELOR AGROALIMENTARE ROMÂNEȘTI

Distribuie pe:

Peste 60 de producători agricoli și crescători de animale au participat, joi, în centrul municipiului Târgu Mureș, la expoziția organizată de Ziua Produselor Agroalimentare Românești, care a ajuns la a treia ediție.

“Avem 60 de fermieri invitați cu toată gama de produse, flori, preparate din carne, legume, fructe, palinka, poduse de patiserie etc. Am recomanda tuturor consumatorilor ca astăzi, de Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, să guste din produsele tradiționale ale județului Mureș, fiind cele mai sănătoase, ținând cont că în județ avem și laboratorul de determinare a pesticidelor din legume și fructe. În județul Mureș, pentru al treilea an consecutiv, fermierii au obținut producții record, în anul 2019 înregistrându-se cele mai mari producții din istorie, la grâu și rapiță, iar estimările pentru culturile de toamnă, precum floarea soarelui, sfecla de zahăr și porumbul, sunt peste nivelul ultimilor trei ani, considerați cei mai buni ai agriculturii mureșene”, a declarat șeful Direcției Agricole Județene (DJA) Mureș, Ioan Rus.

Potrivit șefului DAJ Mureș, pe teritoriul județului Mureș există toată gama de culturi agricole, ultimii trei ani fiind unii dintre cei mai buni din istorie, în acest an obținându-se cea mai mare producție de grâu, cu o medie pe hectar de 5.109 de kilograme, cu producători care au atins și peste 7.300 kilograme la hectar, fapt inedit pentru relieful din județ.

Producții foarte bune s-au obținut și la rapiță, peste 3.000 kg/ha, la porumb peste 7.500-8.000 kg/ha, la floarea soarelui, peste 4.000 kilograme la hectar, iar la sfeclă de zahăr se preconizează între 70.000 și 77.000 de kilograme la hectar.

“Județul Mureș este apreciat la nivel național pentru producțiile pe care le obține atât în domeniul vegetal, cât și în domeniul zootehnic. De altfel, este un județ cu un potențial agricol deosebit și apreciez preocuparea fermierilor de a se dedica acestui domeniu important al economiei naționale.

Județul nostru, inclusiv în cursul anului 2018, dar și în cursul anului 2019, a obținut și va obține producții bune atât la culturile vegetale, și mă refer în primul rând la cereale, dar și producții deosebite, într-un domeniu în care avem cea mai mare suprafață cultivată din țară, cu desfacere asigurată, cum este hameiul. De asemenea, cu producții foarte mari în domeniul zootehniei, cu efective de animale mari și cu producții de lapte apreciate la nivel național, deținem locul I pe țară la producția de lapte, uneori mai coborâm pe locul II, după Suceava. Am dorit să îi felicit pe fermieri pentru producțiile mari realizate în județ și că atunci când vorbesc de eforturile fermierilor, vorbesc și de programele care au fost finanțate în ultimii doi ani și, de asemenea, acordarea subvențiilor la timp, astfel încât fermierii să poată executa lucrările agricole în perioada optimă”, a declarat prefectul județului Mureș, Mircea Dușa. (sursa - agerpres.ro)

Lasă un comentariu