PREȘEDINTELE TURC, ERDOGAN, MESAJ CĂTRE UE: “DACĂ NU VĂ BĂGAȚI MINȚILE ÎN CAP, INUNDĂM EUROPA CU REFUGIAȚI!”

Distribuie pe:

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a amenințat că va permite milioanelor de refugiați să ajungă în Europa, dacă ofensiva militară a Turciei în nord-estul Siriei (care a început miercurea trecută) va fi considerată drept “ocupație” de către UE.

Într-un discurs susținut la Ankara, Erdogan a transmis Uniunii Europene “să-și bage mințile în cap”: “Vă spun încă o dată: Dacă încercați să etichetați operațiunea noastră ca ocupație, sarcina noastră devine mai ușoară, vom deschide ușile și vă vom trimite cele 3,6 milioane de refugiați”.

Pe plan internațional, crește preocuparea privind impactul umanitar al operațiunii Turciei de a îndepărta de la granițele sale forțele conduse de kurzi, pe care Ankara îi consideră teroriști, și pe care îi “împinge” spre nordul Siriei. Forțele democratice siriene (SDF), care operează în regiune, au fost aliații cheie ai SUA în lupta împotriva ISIS, dar Turcia îi consideră inamici. Turcia dorește să se asigure că forțele kurde aliate cu SUA se retrag din aceste zone și să reinstaleze acolo aproximativ 2 milioane de refugiați sirieni.

Erdogan a afirmat că ofensiva sa, condamnată la nivel internațional, a avut succes. Pe fondul atacurilor aeriene și la sol ale forțelor turce, Comitetul internațional al Crucii Roșii (ICRC) a declarat că peste 60.000 de persoane au fost relocate în taberele din nord-estul Siriei.

Ministrul turc pentru afaceri externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat pentru CNN că incursiunea sa nu va depăși 30 de kilometri (18,5 mile) în teritoriul sirian, însă, operațiunea ar putea fi mai amplă, astfel încât să cuprindă toată lungimea frontierei cu Siria, a declarat un oficial american pentru CNN. (sursa - cnn.com)

Lasă un comentariu