COMUNA BATOȘ A SĂRBĂTORIT 700 DE ANI DE ATESTARE DOCUMENTARĂ CU PRILEJUL “SĂRBĂTORII MĂRULUI”

Distribuie pe:

Duminică, 13 octombrie, la Batoș a avut loc cea de-a XVIII-a ediție a “Sărbătorii Mărului”. Ediția din acest an a avut o semnificație triplă: comuna Batoș a sărbătorit 700 de ani de existență, Serbarea majoratului, cu prilejul ediției cu numărul 18 și, nu în ultimul rând, festivitățile dedicate acestui fruct. Evenimentul a fost organizat de Primăria Batoș, Consiliul local, Asociația “Mărul de Aur”, Grupul Producătorilor de mere Batoș-Dedrad, cu sprijinul Consiliului Județean Mureș. Sărbătoarea a început sâmbătă, 12 octombrie, când au avut loc manifestări sportive sub genericul “Cupa Mărul de Aur”, derulate la tenis de masă, minifotbal etc.

Primarul comunei Batoș, Dinu Cotoi: “Încă o dată am reușit să ne întâlnim la Sărbătoarea Mărului, de data aceasta la ediția de majorat a XVIII-a, dedicat satului românesc, în care Batoșul sărbătorește 700 de ani de atestare documentară, fapt pentru care Sărbătoarea Mărului din acest an are o semnificație multiplă, de care trebuia să ne bucurăm împreună. Cei care trudesc în livezi, vii, pe câmp și pe pășuni merită din plin această sărbătoare. În această frumoasă zi de toamnă și Dumnezeu a fost alături de noi”, a conchis Dinu Cotoi.

Oficialitățile județului au fost reprezentate prin: Mircea Dușa, prefectul județului Mureș, Alexandru Câmpean și Ovidiu Dancu, vicepreședinți ai Consiliului Județean Mureș, Cristian Chirteș, senator, Marius Pașcan, deputat, Horea Soporan, senator, Mara Togănel, consilier județean, Ovidiu Ilieș, consilier județean, Ion Macarie, inspector școlar general, Ioan Rus, director executiv al Direcției Agricole Mureș, Ovidiu Săvâșcă, director executiv al APIA Mureș.

“Salut prezența oficialităților din conducerea județului și a țării, le mulțumesc pentru faptul că sunt mereu aproape de noi. Mulțumesc aparatului primăriei, Consiliului local Batoș, Asociației «Mărul de Aur», Consiliului Județean, sponsorilor pe care îi avem în această ediție, precum și producătorilor locali pentru că au contribuit la acest eveniment, astfel această sărbătoare a mărului este una mai frumoasă și mai deosebită, fapt pentru care ne-am străduit să organizăm o sărbătoare frumoasă, motiv de bucurie pentru toți în această frumoasă zi de toamnă. Pe lângă caracterul festiv, de sărbătoare, dorim să ne arătăm bunătatea. Fiecare din mai mult sau mai puținul pe care îl are, să ajutăm un copil aflat în suferință, care are nevoie de sprijinul nostru. La standul comunei Batoș a fost amplasată o urnă unde cei doritori pot dona pentru micuțul Eduard Oprea, în vederea acoperirii costurilor pentru un tratament și operație în Franța”, a conchis Dinu Cotoi, primarul comunei Batoș. Prefectul județului Mureș, Mircea Dușa: “Spuneam cu câteva zile în urmă, la Ziua Produselor Agroalimentare Românești, că suntem mândri de fermierii noștri din județ, atât cei din domeniul vegetal, cât și din domeniul zootehnic. Rezultatele sunt deosebite și în ce privește domeniul pomicol, chiar dacă în acest an producția a fost mai scăzută. Faptul că aici, la Batoș, o zonă unde se cultivă mărul, în mod deosebit se organizează anul acesta sărbătoarea dedicată unui fruct pe care românii îl apreciază foarte mult, ne încântă și ne face să ne exprimăm aprecierea vizavi de cei care își desfășoară munca în agricultură. Mărul, acest fruct pe care îl apreciem foarte mult, este specific zonei Batoșului. În urmă cu 18 ani se năștea această idee, de a sărbători un fruct pe care îl apreciem foarte mult. Iată că an de an cei din fruntea comunei fac eforturi deosebite ca sărbătoarea aceasta a mărului să fie una inedită și în fiecare an să ne aducă ceva nou legat de istoria mărului, de felul în care el se cultivă, de munca care se desfășoară în domeniul cercetării pentru a avea soiuri deosebite și autohtone, apreciate nu doar de români, ci și de străini.”

Și ceilalți oficiali județeni au avut cuvinte de apreciere dedicate acestei sărbători, precum și pentru cei care muncesc pe meleagurile comunei Batoș, fie pomicultori, fermieri. Cu prilejul acestui eveniment au fost premiate cuplurile care în acest an au împlinit 50 de ani de căsnicie. Programul artistic s-a derulat pe scena amenajată vizavi de biserică. Au urcat pe scenă Grupul Folcloric “Dedrețeana”, Grupul Folcloric “Dăscălițele”, Ansamblul “Plaiurile Luțului”, Formația de dansuri germane “Rosen Kranz” din Batoș, Grupul Folcloric “Crenguța de brad” din Reghin, Ansamblul “Ecou de Ibănești”, Ansamblul “Doina Mureșului” din Reghin, alături de soliștii Maria Suciu, Emanuela Câmpean, Alexia Aștilean.

Concluzionând, a fost a frumoasă sărbătoare a toamnei de care s-au bucurat cei prezenți, cât și producătorii agricoli de rodul muncii depuse în cursul anului.

Lasă un comentariu