PROPUNEREA LEGISLATIVĂ PRIVIND IMPOZITAREA BACȘISULUI, ADOPTATĂ

Distribuie pe:

Senatul a adoptat, miercuri, propunerea legislativă inițiată de ministrul demis al Finanțelor, Eugen Teodorovici, prin care bacșișul încasat de la clienți în cazul serviciilor de restaurant sau bar este evidențiat distinct pe bonul fiscal.

“Prin bacșiș se înțelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de către client în plus față de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN «5.610 Restaurante» și «5.630 Baruri și alte activități de servire a băuturilor». Bacșișul nu poate fi asimilat unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii”, prevede propunerea legislativă pentru modificarea OUG 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.

În restaurante și baruri, bacșișul încasat de la clienți se evidențiază pe bonul fiscal, indiferent de modalitatea de încasare a acestuia. Operatorul economic va înmâna clientului nota de plată înainte de emiterea bonului fiscal. Nota de plată va conține rubrici destinate alegerii de către client a nivelului bacșișului, care poate varia între 10 și 15% din valoarea serviciilor de care a beneficiat. Operatorul economic va înregistra în contabilitate distinct aceste sume și va include în baza de date a aparatelor de marcat electronice fiscale sub formă de articol cu denumirea “bacșiș”, stipulează actul normativ.

“După abrogarea prevederilor care reglementau modul de definire, înregistrare și fiscalizare a bacșișului, OUG 8/2015, organizațiile profesionale și patronale din domeniul HORECA au solicitat public în repetate rânduri să se analizeze posibilitatea introducerii unei noi reglementări a bacșișului în acest domeniu. În prezent, în România bacșișul reprezintă o practică întâlnită frecvent, în special în domeniul restaurantelor și barurilor, valoarea totală a sumelor de această natură plătite și respectiv încasate fiind considerabilă”, se arată în expunerea în de motive a proiectului.

Senatorul UDMR Tanczos Barna și-a exprimat, miercuri, în plen, rezerva în privința posibilității de aplicare a actului normativ.

Liderul grupului PNL, Florin Cîțu, a afirmat că, prin evidențierea distinctă a bacșișului pe bonul fiscal și în actele contabile, “PSD introduce o nouă taxă”.

Propunerea legislativă adoptată de Senat cu 43 de voturi “pentru”, 23 “împotrivă” și 6 “abțineri” va fi dezbătută de Camera Deputaților, for decizional în acest caz.

Lasă un comentariu