SĂ REVENIM… CU PICIOARELE PE PĂMÂNT

Distribuie pe:

Oamenii nu vor putea trăi vreodată pe o altă planetă în afara Pământului, susține Michel Mayor, astrofizicianul co-laureat al Premiului Nobel pentru Fizică din acest an pentru descoperirea primei exoplanete pe orbita unei stele din categoria Soarelui.

„Dacă vorbim despre exoplanete, lucrurile sunt clare: Nu vom migra acolo!", a declarat cercetătorul, adăugând că dorește să elimine teoriile fanteziste care susțin că, atunci când viața nu va mai fi posibilă pe Pământ, omenirea își va găsi o nouă casă printre stele.

Toate exoplanetele cunoscute sunt pur și simplu prea departe pentru a ne putea gândi la o modalitate fezabilă de a călători până la ele. „Chiar și în cel mai optimist caz în care găsim o planetă locuibilă care să nu fie prea departe, să zicem la câteva zeci de ani lumină, ceea ce nu e mult deloc, e chiar în vecinătatea noastră, și totuși timpul necesar pentru a ajunge până acolo este considerabil", a explicat Mayor.

Din 1995 și până în prezent, au fost descoperite peste 4.000 de exoplanete în Calea Lactee, însă niciuna dintre ele nu este suficient de aproape pentru a putea călători acolo într-un interval rezonabil de timp.

Stephen Kane, profesor de astrofizică planetară la Universitatea California din Riverside, este de acord cu Mayor. „Realitatea tristă este că, în acest moment al istoriei umanității, toate celelalte stele sunt practic infinit de departe. Ca specie, noi ne chinuim foarte mult să ajungem chiar și până la Lună… Așa că rămânem deocamdată aici, cu picioarele pe Pământ, iar acest lucru probabil că nu se va schimba pentru foarte, foarte mult timp", a conchis Kane. (surse și foto - today.com, livescience.org., eea.europa.eu, agerpres.ro, xinhuanet.com)

Lasă un comentariu