ȘI MUMIILE… SUFEREAU DE INIMĂ

Distribuie pe:

Mumii vechi de 4 milenii, atât din Egipt, cât și din America de Sud, prezintă depuneri de colesterol în artere, fapt ce sugerează că, în Antichitate, afecțiunile cardiovasculare erau mai frecvente decât s-a crezut.

„Am căutat indicii cu privire la tiparul bolilor cardiovasculare în populație timp de 20 de ani. De-a lungul timpului, întrebarea care mi-a rămas a fost dacă aceste boli sunt specifice societății moderne sau sunt inerente oamenilor, indiferent de societatea din care provin", a declarat coordonatorul acestui studiu, Mohammad Madjid, profesor specializat în medicina sistemului cardiovascular din cadrul Centrului de Științe Medicale al Universității din Texas, Houston.

Pentru a răspunde acestei întrebări, Madjid și colegii săi au colectat mostre de țesut din arterele a cinci mumii cu o vechime între 4.000 și 1.000 de ani, dintre care trei bărbați și două femei. Vârsta la care au murit acești indivizi variază între 18 și 60 de ani. Cercetătorii au scanat mici secțiuni ale arterelor, cu lungimea de câțiva centimetri, iar analiza acestor secțiuni a indicat prezența leziunilor rezultate în urma acumulării de colesterol, simptome precursoare depunerii de plăci de colesterol care blochează arterele și conduc la atacuri de cord. Acestea sunt primele dovezi ale acumulărilor de colesterol în arterele unor mumii din Antichitate și din diferite părți ale lumii, conform autorilor studiului.

Cercetări anterioare au indicat prezența plăcilor arteriale în stadiu avansat la mumii vechi de 500 de ani, descoperite în Groenlanda, dar și la mumii egiptene vechi de peste 3 milenii. De asemenea, scanările la computer tomograf (CT) ale celebrului Ötzi, vânătorul din Epoca de Gheață a cărui mumie a fost descoperită în Alpi, au indicat că, dacă ar mai fi trăit, Ötzi se îndrepta spre un iminent atac de cord, existând depuneri întărite de placă pe artere, în apropierea inimii.

Lasă un comentariu