EUROPENII CONTINUĂ SĂ RESPIRE AER DE SLABĂ CALITATE

Distribuie pe:

În ciuda eforturilor privind îmbunătățirea calității aerului, poluarea persistă, mai ales în orașe, în dauna sănătății oamenilor, speranței de viață și economiei (prin costuri mai mari de îngrijire a sănătății, randamente reduse din agricultură și silvicultură și o productivitate mai scăzută a muncii). Cea mai recentă analiză a Agenției Europene de Mediu (AEM) a Uniunii Europene privind calitatea aerului arată că expunerea la factorii poluanți a provocat aproximativ 400.000 de decese premature în Uniunea Europeană, în 2016 (cel mai recent an din care sunt disponibile date de referință).

Raportul AEM „Calitatea aerului în Europa - 2019" arată că aproape toți europenii care locuiesc în orașe continuă să fie expuși unor niveluri de poluare a aerului care depășesc standardele stabilite de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Noua analiză efectuată de AEM se bazează pe cele mai recente date oficiale privind calitatea aerului, colectate de la peste 4.000 de stații de monitorizare din Europa, în 2017.

Poluarea aerului este, în prezent, cel mai important risc de mediu la adresa sănătății umane, avertizează autorii raportului.

Cei mai periculoși poluanți rămân particulele în suspensie, dioxidul de azot și ozonul la nivelul solului. Conform analizei AEM, numai particule în suspensie (PM2.5) au provocat, în 2016, aproximativ 412.000 de decese premature în 41 de țări europene, decese din care aproximativ 374.000 s-au produs în Uniunea Europeană.

Limitele UE sunt stabilite pe poluant, iar în 2017, 16 din cele 28 de state membre au raportat cel puțin un caz în care nivelurile de dioxid de azot, un gaz otrăvitor rezultat în urma funcționării motoarelor mașinilor, depășeau concentrația medie anuală legală prevăzută de UE. Pe această listă se află Franța, Belgia, Olanda, Spania, Germania și Marea Britanie.

Diminuarea numărului mașinilor este un factor important în reducerea poluării aerului în orașe, în special a dioxidului de azot, conchid autorii studiului.

Lasă un comentariu