BANCA MONDIALĂ: APROAPE 40% DINTRE EMIGRANȚII ROMÂNI AU STUDII SUPERIOARE

Distribuie pe:

Migrația dă naștere unor preocupări legate de “exodul creierelor”, al mâinii de lucru calificate din țările de origine, deoarece persoanele cu un nivel superior de educație tind să emigreze mai des în cadrul regiunii. Persoanele absolvente de învățământ superior reprezintă aproape 40% din populațiile de emigranți din România, Republica Moldova, Albania, Macedonia de Nord, Republica Kârgâzstan, Kazahstan și Tadjikistan, se arată într-un raport publicat miercuri de Banca Mondială (BM).

Mai mult, persoanele absolvente de învățământ superior reprezintă 55% din populația totală a emigranților din Bosnia și Herțegovina și peste 40% din emigranții din Armenia și Letonia. Astfel de tipare permanente reprezintă mai degrabă un simptom și nu o cauză a problemei de bază, apreciază Banca Mondială.

“Migrația poate să contribuie la prosperitatea din regiune. Migranții tind, în mod disproporționat, să provină din cadrul populației active și, de aceea, pot să reducă presiunile demografice prin mărirea dimensiunii forței de muncă, creșterea productivității și accelerarea creșterii economice”, a declarat Asli Demirguc-Kunt, economistul șef al Băncii Mondiale pentru regiunea Europa și Asia Centrală.

Lasă un comentariu