DACII, LA “EUROPALIA”

Distribuie pe:

O expoziție-eveniment dedicată patrimoniului istoric al României, ce reunește sute de artefacte și seturi de piese antice descoperite pe teritoriul țării noastre, prezentat ca spațiu de interferență al civilizațiilor scitică, greacă, celtică, dacică, getică și romană, va fi deschisă în Belgia, în perioada 19 octombrie 2019 - 26 aprilie 2020, la Muzeul Galo-Roman din Tongeren, în cadrul festivalului EUROPALIA. Intitulată “Dacia Felix. The Glorious Past of Romania”/”Dacia Felix. Trecutul glorios al României”, aceasta se dorește a fi un exercițiu de înțelegere a unei civilizații actuale, cea românească, din perspectiva raportării la un trecut comun european.

Vernisajul a avut loc vineri, 18 octombrie 2019.

Printre cele mai spectaculoase piese din patrimoniul cultural românesc expuse în cadrul expoziției din Belgia se numără: Rhyton-ul din argint descoperit la Poroina Mare, județul Mehedinți; Inscripție dedicată lui Caracalla, Ilișua “Vicinal”, comuna Uriu, județul Bistrița-Năsăud; Coiful de la Ciumești, județul Satu Mare; Cupă cu picior și alte obiecte din Tezaurul de la Sâncrăieni, județul Harghita; Statuetă de tip Tanagra de la Cetatea Callatis - Mangalia, județul Constanța; Aplica zoomorfă descoperită la Stâncești, județul Botoșani; Coiful getic de la Coțofenești, comuna Poiana Vărbilău, județul Prahova, datând din prima jumătate a secolului al IV-lea a. Chr, piesă din aur masiv, cântărind 821,35 grame, aproape intactă.

În etapa de pregătire a expoziției, a fost realizat și un documentar-suport, la care a lucrat o echipă belgo-română, și care poate fi vizionat în cadrul expoziției și, în curând, pe site-ul Muzeului Galo-Roman și pe alte platforme media.

Pentru organizarea acestei expoziții internaționale, Muzeul Național de Istorie a României a colaborat cu 18 instituții muzeale din România, inclusiv cu Muzeul Județean Mureș.

Cea de-a 27-a ediție a Festivalului EUROPALIA este dedicată României, țara invitată de onoare. 

Lasă un comentariu